"Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem

"Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem

Dzień dobry,

Moda na niejedzenie węglowodanów zaowocowała ciekawymi wynalazkami w sferze kulinarnej. O spaghetti z cukinii zapewne już słyszeliście, ale co powiecie na metamorfozę kalafiora? Ktoś mądry wykombinował, że po rozdrobnieniu do złudzenia przypomina sypki ryż lub kuskus. Sprytne, prawda?

Ja węglowodanów nie unikam, ale ta koncepcja udawanego "kuskusu" po prostu mnie zachwyciła. Czyż nie jest to świetny pomysł na przemycenie większej ilości warzyw do naszych posiłków?

Szczególnie, że do przygotowania drobnej kaszki z kalafiora nie potrzebujemy żadnego wyszukanego sprzętu (w przeciwieństwie do warzywnego spaghetti uzyskiwanego za pomocą specjalnej obieraczki). Wystarczy, że rozdrobnimy pulsacyjnie kalafiora w robocie kuchennym lub zetrzemy go na tarce i już możemy się cieszyć kalafiorowym smażonym ryżem lub tabbouleh :) Nie wymaga to wiele wysiłku, kalafior kruszy się niemal sam.

"Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem

Możemy go zjeść na surowo w sałatce lub szybko podgrzać, dosmaczając ulubionymi dodatkami. Ja postawiłam na skojarzenia z kuchnią arabską - podprażone płatki migdałowe, kwaskowate pestki granatu i świeżą natkę pietruszki. Do tego pyszne "chrupki" z ciecierzycy, czyli ziarenka włoskiego grochu doprawione kuminem i ostrą papryką i upieczone w piekarniku. Najlepiej zróbcie ich od razu więcej, są świetne jako zdrowa przekąska, np. zamiast orzeszków.

"Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem

"Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem


przepis własny

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 nieduży kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • pestki z 1 granatu
  • 100 g płatków migdałowych
  • na pieczoną ciecierzycę: 300 g ugotowanej ciecierzycy, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, szczypta ostrej papryki, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka oliwy
  • płatki chilli do smaku
  • sól, pieprz
  • oliwa
Przygotowanie:
  1. Zacznij od przygotowania pieczonej ciecierzycy. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. W misce wymieszaj oliwę i przyprawy, następnie dodaj ciecierzycę i mieszaj, aż dokładnie obtoczy się w marynacie. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ciecierzyca powinna być ułożona w jednej warstwie. Piecz przez 35-40 minut, w połowie pieczenia przewróć ciecierzycę na drugą stronę.
  2. Z kalafiora usuń liście i twardy głąb. Podziel na różyczki, umieść w misie robota kuchennego i zmiksuj pulsacyjnie, aż kalafior zamieni się w "kuskus". Kalafiora możesz też zetrzeć na tarce, uzyskując ten sam efekt.
  3. Na suchej patelni, na małym ogniu, szybko podpraż płatki migdałowe, aż lekko zbrązowieją. 
  4. Na dużej patelni podgrzej trochę oliwy, wrzuć kuskus z kalafiora i zacznij podsmażać, często mieszając. Dopraw rozgniecionym ząbkiem czosnku, płatkami chilli, solą i pieprzem. Dodaj upieczoną ciecierzycę, posiekaną natkę pietruszki, podprażone płatki migdałowe i pestki wyjęte z granatu. Wymieszaj i po chwili podawaj. Kalafiora nie trzeba długo smażyć, wystarczy, że się podgrzeje. 
  5. Nałóż kuskus z kalafiora do miseczek i skrop po wierzchu oliwą. Smacznego!

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

19 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia :)
    Bardzo zachęcają

    OdpowiedzUsuń
  2. a Ty znow mnie pozytywnie zaskoczylas ;) Najlepiej juz bym zaczela przygotowania! Ja kalafior przygotowuje na zastepstwo pure ziemniaczanego, ale dzis zrobie po Twojemu! Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też juz w wielu miejscach widziałam ten pomysł na kalafiorwe kuskus i pewnie w końcu też się pokuszę o wypróbowanie. U Ciebie wygląda bardzo zachęcająco, z chęcią bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny ten kuskus, zdjęcie cudowne i zapewnię też tak smakuje ;) dziękuje bardzo za ten przepis !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa propozycja:)na zdjęciach wygląda tak apetycznie,że nie sposób się opanować,by nie wyciągnąć ręki po jedną porcję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już od dawna chcę zrobić tak kalafiora, Twoja wersja niezwykle kusi!: )

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślę, że kuskus z kalafiora smakowałby mi jeszcze bardziej niż oryginalny ;) Z chrupiącą ciecierzycą smak musiał być jeszcze bardziej magiczny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeśli smakuje tak jak wygląda to na pewno jest przepyszny! Zaś sam pomysł na wykorzystanie kalafiora w roli kuskusu uważam za przegenialny! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wpadłyśmy na pomysł z rozdrabnianiem kalafiora kiedy robiłyśmy pizze z tego warzywa. Bardzo spodobała nam się właśnie ta struktura kaszki i czasem robimy sałatki z nim. Tak rozdrobniony kalafior podsmażony na maśle orzechowym z dodatkiem zielonego groszku i curry jest przepyszny.
    Następnym razem wykorzystamy powyższe składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł. Szukam właśnie jakiś fajnych zdrowych przepisów a przemycenie w takiej postaci kalafiora będzie idealne.

    OdpowiedzUsuń
  11. fajnie to rzeczywiście wygląda no i pomysł oryginalny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Danie cudonie wygląda i zachwyca smakiem!.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pomysł z oszukanym kuskusem - genialny!

    OdpowiedzUsuń
  14. już mi się podoba ta sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wow...! Wygląda świetnie, porcja witamin i pożywnego posiłku.. :)
    Mniam, aż ślinka naleciała mi :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo mi się podoba taki "kuskus" :) Chętnie wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  17. Z chęcią wprosiłabym się na taki pyszny posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak wygląda! muszę kupić kalafior ;-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.