Halloumi w sezamowej panierce na sałatce z rukoli

przez Zuzanna
halloumi w sezamowej panierce
Dzień dobry,
Cypryjczycy mieli głowę, gdy wymyślali swoją dumę narodową, halloumi! Jak żaden inny znany mi ser, nadaje się on do smażenia i grillowania, ponieważ jakimś cudem nie rozpływa się na patelni. Kusi za to delikatną ale zwartą konsystencją i lekko słonym smakiem.

Próbowaliście go kiedyś? Jeśli nie, to serdecznie Was namawiam!

Dla mnie i mojego Męża halloumi to prawdziwy klejnot wśród śródziemnomorskich serów. Dotąd jeździliśmy po niego specjalnie do sklepu z produktami greckimi, ale ostatnio odkryliśmy go w sprzedaży w Auchanie. Cieszę się, że ten przysmak jest coraz bardziej dostępny i może częściej gościć na moim stole :)

Na blogu pokazywałam Wam już przepisy z halloumi grillowanym – tradycyjne cypryjskie kanapki oraz idealne na przyjęcie mini-kanapeczki z dodatkiem pesto. Jednak w ten weekend nabrałam ochoty na coś ekstra. \”Lekko ciągnący się ser ukryty w chrupiącej sezamowej panierce… to dopiero musi być coś!\”- pomyślałam.

I jak pomyślałam, tak zrobiłam :)

Jeszcze ciepłe kawałki sera ułożyłam na sałatce z pikantnej rukoli, słodkiej pieczonej papryki i cierpkich zielonych oliwek, która świetnie zrównoważyła ciężkość sera. Wyszło proste, ale efektowne danie, którego nie powstydziłabym się podać gościom. 
halloumi w sezamowej panierce

Halloumi w sezamowej panierce 

na sałatce z rukoli, pieczonej papryki i oliwek

przepis własny

Składniki (na 3 porcje):

  • 1 opakowanie halloumi (ok. 250 g)
  • 1 jajko
  • trochę mąki do obtoczenia
  • ok. 6 łyżek sezamu
  • oliwa
  • na sałatkę: 1/2 opakowania rukoli, 2 czerwone papryki, garść zielonych oliwek
  • na dressing: 1 łyżka suszonego lub świeżego oregano, 1 ząbek czosnku rozgnieciony, 1 łyżeczka octu z białego wina, 3-4 łyżki oliwy, sól, pieprz, ewentualnie odrobina zimnej wody do rozrzedzenia sosu
Przygotowanie:
  1. Zacznij od upieczenia papryki. Możesz zrobić to na przykład dzień wcześniej. Przekrój papryki na pół i ułóż skórą do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nastawionego na górną grzałkę na temperaturę 200 stopni C. Piecz ok. 20-25 minut, aż wierzch papryk w wielu miejscach stanie się czarny. Wyjmij blachę z piekarnika, papryki przykryj folią spożywczą i zostaw na 10 minut. Po tym czasie zdejmij folię z papryk, a gdy warzywa przestygną, obierz je ze skórki, usuń również ogonki i nasiona. Miąższ papryk pokrój w paseczki.
  2. Przygotuj dressing – umieść wszystkie składniki w słoiku, zakręć i energicznie wstrząśnij.
  3. Kostkę sera halloumi pokrój na 6 grubych plastrów. Przygotuj 3 miseczki, do pierwszej wsyp trochę mąki, do drugiej wbij i rozbełtaj jajko, do trzeciej wsyp sezam. Na patelni rozgrzej trochę oliwy. Plastry halloumi obtaczaj w mące (strzepnij nadmiar), następnie w jajku oraz w sezamie i smaż z obu stron na oliwie aż panierka lekko się przyrumieni.
  4. W tym czasie pomiędzy talerze rozłóż umytą rukolę, paski pieczonej papryki i zielone oliwki. Polej dressingiem, a na wierzchu ułóż halloumi w sezamowej panierce. Smacznego!

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy