Ciasto limonkowe z oliwą i greckim jogurtem

Ciasto limonkowe z oliwą i greckim jogurtem

Dzień dobry,
Grecy uwielbiają oliwę bardziej niż jakikolwiek inny naród na świecie. Dodają ją praktycznie do wszystkiego. Nie tylko poleją nią sławną sałatkę horiatiki, czy skropią kromkę świeżego chleba (bo masła nie używają), duszą na niej również warzywa, smażą pierożki z ciasta filo, pieką niedzielnego kurczaka i cytrynowe ziemniaczki. W greckim domu nawet upieczenie ciasta nie obejdzie się bez kapki tego złotego płynu.

Od dawna chciałam przedstawić Wam na blogu przepis na ciasto z dodatkiem oliwy i wreszcie natrafiłam na odpowiedni przepis. Arcygrecki bo z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego, na czasie, bo aromatyzowany cytrusami (zamiast limonek możecie dać cytryny), na które właśnie trwa sezon. I co najważniejsze - jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto ucierane, dziecinne niczym robienie muffinek. Mieszamy ze sobą mokre i suche składniki, wlewamy do formy, pieczemy do suchego patyczka. Banał!

Gotowe ciasto podajemy z cukrem limonkowym, lub z wynalazkiem mojego Męża, który przepada za ciastami z kremem: mieszamy jogurt grecki z cukrem i skórką z limonki, aby otrzymać pyszny krem limonkowy. 

Ciasto limonkowe z oliwą i greckim jogurtem

Ciasto limonkowe z oliwą i greckim jogurtem


Inspiracja - Souvlaki for the Soul

Składniki (na blachę o średnicy 22-26 cm):

składniki mokre:
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 80 ml oliwy o łagodnym smaku
  • 225 g cukru
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 60 ml soku z limonki (u mnie z 2 limonek)
  • 2 jajka
składniki suche:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
do podania: cukier limonkowy lub krem limonkowy (przepis poniżej)

Przygotowanie:
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Okrągłą blachę do pieczenia natłuść oliwą.
  2. W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki mokre, aż się dobrze połączą. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników, jak przy muffinkach. 
  4. Przełóż masę do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 45-50 min., lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. 
  5. Gotowe ciasto podawaj posypane limonkowym cukrem lub z limonkowym kremem. 
Cukier limonkowy - wymieszaj 1 łyżkę skórki z limonki z 2 łyżkami cukru pudru i posyp wierzch ciasta.

Krem limonkowy - w miseczce wymieszaj 5 łyżek jogurtu greckiego, 1 łyżkę skórki z limonki i 2 łyżki cukru pudru. 

Ciasto limonkowe z oliwą i greckim jogurtem

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

20 komentarzy:

  1. Fajne ciacho! Od razu zamarzyły mi się wakacje w Grecji! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Patent na krem kupujemy :D Ciacho wygląda pięknie i mimo, że nie lubimy cytrusów w wypiekach to limonki jesteśmy ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mało tego, starzy Grecy piją na czczo kieliszek własnej oliwy!
    U nas chyba też oliwa stała sią niezbędna w kuchni.
    U mnie dzieli prym z masłem.
    Twoje ciasto jest raczej jogurtowe z dodatkiem oliwy.
    Ale musi być pyszne!


    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne, muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię ciasto ucierane, w takim wydaniu jeszcze go nie jadłam. Wygląda bardzo smakowicie ;)
    A co do kremu, to kiedyś miałam taki czas, że często jadłam jogurt grecki z cukrem, ale już bez limonkowej nuty :P

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda na fajne, lekkie jogurtowe ciacho :) każdy dodatek tutaj to zapewne trafiona opcja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwszy raz spotykam się z taką kombinacją. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, cudownie musiało pachnieć :) Nabrałam na takie apetytu, szczególnie, że ciasta z oliwą jeszcze piec nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawa grecka propozycja :) Do tego mozliwość szybkiego wykonania jest tu atutem. Pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto brzmi bardzo ciekawie i pysznie! Z chęcią wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny i niezwykle udany wypiek. Ciasto prezentuje się cudownie i z pewnością jeszcze lepiej smakuje.

    Uściski Zuziu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne i puszyste ciasto. Zaintrygowała mnie mieszanka oleju i jogurtu greckiego. Chętnie zapiszę sobie przepis, bo ciasta cytrusowe cieszą się u nas nie lada powodzeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A Hiszpanie ? ,oni też dodają oliwę do wszystkiego .Miałam okazję jeść ciasto czekoladowe z oliwą ,pyszne.Bardzo mie zaciekawił twój przepis ,muszę go wypróbować .

    OdpowiedzUsuń
  14. ale puszyste to ciasto :) musi być maczne :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. To coś zdecydowanie dla mnie. Oliwę i jogurt grecki mogę jeść ze wszystkim, dosłownie... Przepadam też za oliwą w słodkich ciastach i dodatkiem cytrusów, więc szaleję patrząc na zdjęcia i przepis ;) I jeszcze jedno - piękne talerzyki do ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy mozna zamiast cukru dodac miodu??? I ile?
    Dziekuje za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudne pytanie... nie próbowałam nigdy zastępować cukru miodem w cieście ucieranym, dlatego nie mam pewności, czy taki wypiek się uda. Z tego co się orientuję, jeżeli zastąpimy cukier miodem, to ciasto będzie bardziej wilgotne i lepkie. Miód tez jest słodszy, dlatego trzeba użyć go mniej niż cukru o około 1/3 i jednocześnie zmniejszyć ilość wilgotnych składników ciasta. i dodać trochę sody oczyszczonej Takie ciasto również szybkiej się piecze, dlatego trzeba by obniżyć temperaturę jego pieczenia o 5 stopni C. Tak więc tych zmiennych jest tyle, że nie mogę podać "z głowy" ilości miodu i dać gwarancję, że ciasto się uda. Na miodzie na pewno będzie wyglądało i smakowało inaczej niż z cukrem. Bezpieczniej byłoby zredukować ilość cukru np. do 150 g i dodać 1-2 łyżki miodu lub też zastąpić cukier ksylitolem.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.