5 pysznych przepisów na Międzynarodowy Dzień Pizzy

5 pysznych przepisów na Międzynarodowy Dzień Pizzy

Dzień dobry,
Jutro, czyli 9 lutego, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji postanowiłam zebrać dla Was sprawdzone przepisy na potrawy, które zdecydowanie umilą Wam to święto. Mamy tu tradycyjną włoską pizzę, a także spokrewnione z nią chlebowe placki pochodzące z innych krajów południowej Europy. Na pewno każdy Was znajdzie tu coś dla siebie. Mój faworyt to pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem. A Wam który przepis przypadł najbardziej do gustu?

1. Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem


Zdecydowanie jest to moja ulubiona pizza. Łączy w sobie najlepsze włoskie składniki. Przygotowana na cienkim cieście na drożdżowym zaczynie. Przepyszna!

pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem


Przepis dla niebojących się eksperymentowania. Brukselka to nietypowy składnik na pizzy, ale w połączeniu z serem, cebulą i szynką tworzy bardzo miłą kompozycję. Warto spróbować!

pizza z brukselka i szynka

3. Pizza po hiszpańsku - Coca


Hiszpanie też mają swoją pizzę. Nazywa się coca, pochodzi z Katalonii i od swojej włoskiej kuzynki różni się nie dodawaniem sera. Tu w wersji z oliwkową tapenadą, pieczoną papryką, anchois i rukolą. Na mięciutkim, grubszym spodzie.

hiszpanska pizza coca


W Prowansji przygotowuje się pyszny placek z duszoną cebulą, anchois i czarnymi oliwkami, który ja nazywam połączeniem pizzy i cebularza. W tym przepisie znajdziecie również przepis na szybki spód do pizzy bez konieczności robienia zaczynu.

pissaladiere pizza z cebulą i anchois


Ladenia  (Λαδένια) to placek chlebowy z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz greckich ziół - oregano i mięty. Jest specjalnością wyspy Kimolos oraz leżącej w pobliżu Milos (archipelag Cyklad). Polecam szczególnie w sezonie na pomidory.

ladenia pizza z cebulą i pomidorami

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

14 komentarzy:

  1. Wszystkie wyglądają smakowicie i aż ciężko wybrać najpyszniejszą :) Dodatek brukselki na pizzy musi być ciekawy, zwłaszcza w połączeniu z serem :) Bardzo mi się podoba także ta po hiszpańsku i po grecku. Ja jak robię pizzę to zawsze nakładę na nią co akurat mam i co się da, nie myślę zbytnio co do czego pasuje, a zawsze wychodzi pyszna, choć za często to jej nie robię niestety...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest trochę ta magia pizzy, że można dać cokolwiek i jest pycha, bo każdy lubi ten ciągnące się serek:) Ale ja jestem miłośniczką pizz, które nie są przeładowane składnikami, wystarczą mi 3-4 składniki.

      Usuń
  2. Pyszne propozycje!
    Ale skoro mam wybierać, to poproszę po kawałku pierwszej i drugiej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie zachęcają! Kolorowe i każda na inny styl.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. No własnie się dowiedziałyśmy o tym dniu i jutrzejsze plany muszą się zmienić aby godnie "świętować" :D
    My pewnie zadowolimy się przepyszną pizzą z kalafiora, ale bardzo chętnie spróbowałybyśmy tą z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem oraz z brukselką i szynką (niecodzienne połączenie i bardzo intrygujące!).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że dołączanie do pizzowego świętowania :)

      Usuń
  5. Aż ślinka leci na widok takich pyszności! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na każdy kawałek bym się skusiła :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Przetestowałam wszystkie zaczynając od pierwszej i muszę przyznać, że to ona była najlepsza. Także polecam!

    OdpowiedzUsuń
  8. ohoho..tyle dobrego...będzie co testować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki dzień to powinno być święto narodowe! Uwielbiam pizze i każda okazja jest dobra, żeby ją jeść!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja nie potrzebuję Międzynarodowego Dnia Pizzy, aby ją zjeść. Kocham pizzę i mogę ją jeść codziennie ;) Podoba mi się pomysł na przepis z wykorzystaniem brukselki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak dla mnie najlepsza jest wersja nr 1. Widać jestem tradycjonalistą :-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.