Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone


Dzień dobry,
Uff, jak dobrze, że listopad za nami! Według mnie jest to najgorszy miesiąc w roku - z brakiem liści na drzewach (ale śnieg jeszcze nie pada), krótkim dniem i ogólnie taką szarą, nieprzyjemną aurą... Na szczęście zaczął się grudzień i mogę bez skrępowania rozpocząć przygotowania do Świąt. Mam nadzieję, że niedługo spadnie śnieg i wybiorę się na bożonarodzeniowy jarmark :)

Tymczasem postanowiłam wprowadzić świąteczny nastrój do mojej kuchni i na bloga. W prawej szpalcie pojawił się już banerek, który pokieruje Was do zeszłorocznych przepisów gwiazdkowych oraz wpisów na temat tradycji świątecznych. Zaś tegoroczny sezon zaczniemy od smakowitego przepisu na marchewkowy torcik z pomarańczowym kremem mascarpone. Chyba kiedyś już Wam pisałam, że nie jestem fanką tradycyjnych tortów, ale pod takim podpisuję się obiema rękami, bo nie zawiera śmietany, lecz pyszny serowy krem, zaś ciasto jest wilgotne, naładowane orzechami i aromatycznymi przyprawami korzennymi :) 



Z Mężem uwielbiamy ciasto marchewkowe! Dotąd piekłam go w formie skromnego ucierańca w prostokątnej keksówce. Z okazji Świąt poszłam jednak na całość i zainspirowałam się kuchnią włoską. Bazowałam na przepisie Nigella Slatera z Tender Volume I, ale zmodyfikowałam go nadając bardziej włoskie charakter. Przeglądając włoskie przepisy w Internecie ustaliłam, że swój marchewkowiec muszę upiec na bazie mąki migdałowej, dodać do ciasta sok z cytryny, a całość udekorować kremem na bazie sera mascarpone. Pozostawiłam jednak zasugerowane przez Nigella orzechy włoskie, choć Włosi sięgnęliby po piniole.

Ciasto wyszło pyszne - wilgotne, w smaku cytrusowe i korzenne. Czuć migdały i orzechy, a krem mascarpone świetnie dopełnia całości. Nie jest to może tradycyjny świąteczny wypiek, ale prawdziwego gwiazdkowego charakteru na pewno nie odmówi mu nikt! A Wy co o nim sądzicie?

Uwagi techniczne:

  • Aby uzyskać mąkę migdałową wystarczy zmiksować w blenderze płatki migdałowe.
  • Do ciasta potrzebujemy dwóch spodów. Jeżeli nie macie dwóch tortownic, myślę że spokojnie możecie upiec najpierw pierwszy blat z połowy ciasta, a potem drugi.
  • Ja piekłam oba blady na raz. Jednak zauważyłam, że blat umieszczony w dolnej części piekarnika piekł się dużo wolniej, dlatego co 10 minut zamieniałam blaty miejscami i upiekły się równo w 45 minut :)

Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone

na 2 okrągłe formy o średnicy 26 cm
czas przygotowania: 1 godz. + 45 min pieczenie

Składniki:
na ciasto:
  • 3 jajka
  • 200 g mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe)
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • 200 ml oleju roślinnego o neutralnym smaku (rzepakowy, słonecznikowy itd)
  • 250 g cukru muscavado lub białego
  • 150 g (2 średnie) marchewki, starte na tarce o dużych oczkach
  • sok z 1/2 cytryny
  • 150 g orzechów włoskich, posiekanych
na krem mascarpone:
  • 250 g mascarpone
  • 200 g serka śmietankowego (Philadelphia, ja użyłam Pilos z Lidla)
  • 150 g cukru pudru
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • połówki orzechów włoskich do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Do miski wsyp suche składniki - mąkę migdałową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kardamon oraz sól i wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. W drugiej misce zmiksuj olej i cukier, aż dobrze się połączą (ja używam ręcznego miksera). Następnie wmiksuj żółtka, dodając po jednym na raz. Dodaj startą marchewkę, sok z cytryny oraz posiekane orzechy włoskie i dobrze wymieszaj.
  2. Powoli zacznij dodawać suche składniki i wymieszaj (ja robiłam to łyżką). Białka ubij na sztywno, następnie delikatnie i stopniowo zmieszaj je z ciastem. 
  3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Dwie blaszki do pieczenia nasmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Jeżeli masz tylko jedną blaszkę, upiecz blaty na dwa razy. Podziel ciasto pomiędzy blachy i wygładź powierzchnię. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 - 45 min, aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy. Wyjmij ciasto z piekarnika, odstaw na 10 min, następnie wyjmij z formy i zostaw na kratce do ostygnięcia.
  4. Aby zrobić krem, włóż do miski mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder i zmiksuj na gładką masę. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj. Ułóż blat ciasta na paterze i posmaruj ok. 1/3 kremu. Ostrożnie połóż na nim drugi blat, następnie posmaruj resztą kremu wierzch i boki ciasta. Krem trochę się klei, najłatwiej nakładać go łyżką lub szerokim, płaskim nożem maczanym w wodzie. Udekoruj wierzch ciasta połówkami orzechów. Dobrze jest schłodzić ciasto w lodówce przed podaniem, będzie lepiej się kroić. 
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Korzenne przysmaki
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

29 komentarzy:

  1. Dla mnie bomba. Mascarpone i ricottę uwielbiam, wiec ciasta z którymś z nich są dla mnie przyjemnością.. Nie przepadam za to za typowymi tortowymi masami. Za słodkie, za mdłe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się trzymam z daleka od tortów na bazie śmietany, ale krem z mascarpone smakował mi bardzo :)

      Usuń
  2. Uwielbiam ciasto marchewkowe. Z takim kremem musi być rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wspaniałości, aż zglodniałam!!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentuje się cudownie pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jestem tym torcikiem zachwycona ;) Jeszcze sama nie pieklam ciasta marchewkowego. Mam nadzieje, ze kiedy juz je upieke zachwyce sie nim tak, jak Wy :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Jeśli go upieczesz, daj koniecznie znać, jak się udał :)

      Usuń
  7. Marchewkowe bardzo lubię, mąż troszkę mniej :) Do tej pory piekłam to ciasto z dodatkiem ananasa, ale Twoja wersja tortowa już zdążyła pobudzić moje kubki smakowe, więc następnym razem będzie marchewkowe à la Zuzia :)

    Zdjęcia piękne :)

    Dobrych dni
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewo :) Ja z kolei nie słyszałam nigdy o wersji marchewkowego z ananasem :) Mój Mąż na szczęście przepada za takim ciastem. Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  8. bardzo smakowita propozycja, ciasta marchewkowe bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastycznie wygląda, bardzo lubię marchewkowe, to taka pyszna klasyka; )

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, marchewkowy i do tego serek mascarpone. Pomysł genialny ^^ chyba nie mam wyjścia i będę musiał wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudownie. Widzę linie i przedplan :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, cieszę się. W końcu nauka Kingi nie może pójść w las!

      Usuń
  12. Ciasto prezentuje się niezwykle apetyczne. Krem na bazie śmietany i mascarpone jest genialny. Lekki i do tego pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Krem jest akurat na bazie mascarpone i serka twarogowego, za śmietaną nie przepadam.

      Usuń
    2. Zobaczyłam słowo "śmietankowy" i śmietanka mi się ubzdurała. Takiego kremu jeszcze nie robiłam. Będę musiała wypróbować.

      Usuń
  13. Bardzo lubię marchewkowe ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam, uwielbiam wszelkie ciasta marchewkowe, a to wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdjęcia przecudne i tort zapewne również:-) Też się cieszę, że listopad za nami, choć tegoroczny do najgorszych nie należał:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      No niby na początku listopada była ładna pogoda, ale potem zrobiło się tak paskudnie, że zupełnie o tym zapomniałam :)

      Usuń
  16. Według mnie to naprawdę świąteczny wypiek. Cudnie wygląda i tak samo pewnie smakuje, cóż chcieć więcej ?
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bossski!
    Sięgam po porcję...

    OdpowiedzUsuń
  18. Od dawna poluje na fajne ciasto marchewkowe! Chyba właśnie znalazłam odpowiedni przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Jeśli wypróbujesz, koniecznie daj znać, jak się udało :)

      Usuń
  19. Moje ulubione ciacho! Twoje wygląda przefantastycznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.