Jakie wino na Sylwestra? Alternatywy dla szampana.

Jakie wino na Sylwestra? Alternatywy dla szampana.

Dzień dobry,
Jesteście gotowi na Sylwestra? Mam nadzieję, że przydały się Wam moje propozycje przepisów idealnych na tę wyjątkową noc :)

Tym razem chciałam zająć się drugim niezbędnym elementem sylwestrowego menu, czyli alkoholem. O północy wszyscy wzniesiemy toast tak zwanym szampanem. Na pewno wiecie, że nazwa "szampan" zarezerwowana jest tylko dla wina produkowanego w Szampanii, regionie w północno-wschodniej Francji, zaś wszystkie pozostałe trunki powinniśmy nazywać winami musującymi.

Przyznam Wam, że nie miałam dotąd okazji spróbować prawdziwego szampana. Jestem ciekawa, czy naprawdę jest wart swojej ceny. Wiele Sylwestrów za czasów studenckich spędziłam z nieśmiertelnymi "Igristojami", jednak od kilku lat sięgam po wina musujące z naturalnej fermentacji, które nie rujnują mojej kieszeni i są naprawdę pyszne :) I tak się składa, że wytwarza się je w krajach śródziemnomorskich. Dziś chciałam Wam trochę o nich opowiedzieć. Przygotowałam dla Was również pomysły na drinki z wykorzystaniem "szampana". Zapraszam!

Jakie wino na Sylwestra? Alternatywy dla szampana.

Cremant (Francja)

Jeżeli chcielibyście spróbować wina najbardziej zbliżonego do prawdziwego szampana, wybierzcie Cremant, który produkowany jest tą samą metodą (czyli metodą szampańską, nazywaną również klasyczną), tylko pochodzi z innych (nie z Szampanii) regionów Francji.

Cena: od 30 zł.

Cava (Hiszpania)

Cava to wino musujące wytwarzane w Katalonii, w regionie Penedés. Produkuje się je tą samą metodą co szampana, jednak z innych szczepów winogron. Co najważniejsze jest od niego ponad połowę tańsza :) Cava to zazwyczaj białe wino, ale czasem można znaleźć także różowe. Jeżeli chcecie poczuć się jak prawdziwy Hiszpanie, wnieście toast Cavą podaną w towarzystwie turron, migdałowo-miodowego nugatu. 

Cena: od 20 zł.

drink z szampana

Prosecco (Włochy)

To zdecydowanie mój faworyt! Produkowane w regionie Veneto lekkie i lekko musujące wino, umiliło mi niejeden wieczór w Toskanii, a także zeszłorocznego Sylwestra :) Najlepiej spośród prezentowanych win nadaje się do drinków, na które przepisy znajdziecie na dole posta. Proscecco to wino białe, średnio lub mocno wytrawne. Jest lekko musujące - fizzante, tzn. że ma mniej bąbelków niż wina spumante, cava czy szampan. Smaczne Prosecco możecie kupić w Lidlu.

Cena: od 15 zł. 
Lambrusco (Włochy)

Lambrusco to czerwone, lekko musujące wino (frizzante) z północy Włoch, z regionów Emilia-Romania oraz Lombardii. Wyróżnia go śliczny, koralowy kolor. Tradycyjnie produkowane jako wino wytrawne, ale dostępne jest też półsłodkie i słodkie. W smaku jest bardziej kwaśne i goryczkowe niż prosecco. Mieliśmy okazję spróbować je w tym roku w Toskanii (dokładnie było to Labrusco di Modena) i szczególnie przypadło do gustu mojemu Mężowi. 

Cena: od 25 zł.

drink na sylwestra

Drinki z "szampana" na Sylwestra

Z hukiem otwieracie butelkę "szampana", pijecie toast, po czym zostaje Wam pół butelki trunku, którego nikt nie chce dopić. Znacie to?

Rozwiązaniem jest przygotowanie z niego pysznych drinków, które już od kilku lat umilają mi sylwestrową noc. Inspiracją dla nich jest sławny koktajl Bellini, wywodzący się z Wenecji ulubieniec Ernesta Hemingwaya i Orsona Wellsa. W klasycznej wersji należy wymieszać Prosecco, mus/nektar z białych brzoskwiń oraz odrobinę syropu malinowego (dla pięknego różowego koloru), ale w praktyce każda kompozycja musujące wino-sok/nektar owocowy może się sprawdzić. Świetna jest np. wersja z truskawkami. Ja do drinków najchętniej używam mocno wytrawnego Prosecco, gdyż nie chcę, aby mój napój był za słodki.

przepis na bellini

Bellini z brzoskwiniami i syropem malinowym

Składniki:
  • 1 butelka schłodzonego wina musującego
  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie
  • syrop malinowy (można pominąć)

Przygotowanie:
  1. Brzoskwinie odcedź z zalewy i zmiksuj na mus. Opcjonalnie, możesz je przetrzeć, aby były gładsze.
  2. Na dno kieliszków nalej odrobinę syropu malinowego (ok. 1 łyżka), następnie nałóż mus brzoskwiniowy do 1/3 wysokości kieliszka i dopełnij winem musującym. Przed wypiciem wymieszaj.

Bellini - różne wariacje:
  • zamiast musu z brzoskwiń możecie dodać ewentualnie nektaru brzoskwiniowego
  • w wersji truskawkowej, zmiksujcie rozmrożone truskawki z odrobiną cukru lub dodajcie nektar truskawkowy (taki drink nazywa się Rossini)
  • możecie też wymieszaj brzoskwinie pół na pół ze świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym lub dodać sam sok pomarańczowy
  • w tym roku wypróbuję dwie nowe wersje - z sokiem mandarynkowym (Puccini) i sokiem z granatu (Tintorretto)

A Wy czym będziecie wznosić toast w Sylwestra?


***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

17 komentarzy:

  1. Szampana a raczej jego podrób nigdy nie pijemy (tzn. w ogóle nie pijemy), jak w ogóle może to komuś smakować?. Jednak wierzymy na słowo, że drinki są pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Igristoje swego czasu nawet mi smakowało :) Ale teraz zdecydowanie wolę prosecco i drinki z jego dodatkiem :)

      Usuń
  2. Najgorzej jak się czerpie wiadomości z wikipedii.
    Prosecco nie jest winem frizante. Moze być, ale nie musi. Prosecco jest winem które powstaje metoda fermentacji Charmata, zwanej również metodą prosecco. Metoda ta polega na fermentacji w hermetycznie zamkniętych kadziach z których wino przepompowywane jest do butelek.
    Przy okazji - Cava niekoniecznie jest o polowe tańsza od szampana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. Nie jestem specjalistą od win i za takiego się nie podaję. Uważam jednak wikipedię za przyzwoite źródło informacji i nie widzę nic złego w korzystaniu z niej, nie piszę w końcu pracy na uczelnię. Wiadomo, że Cava niekoniecznie musi być o połowę tańsza od szampana ale często jest, zatem nie widzę nic złego w moim opisie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. W tym roku kupiłam hiszpańskie wino Cava oraz - jak zawsze - niemiecki wytrawny Sekt. Z Prosecco przygotuję drink, który dwukrotnie piłam w Weronie i bardzo mi smakował - chodzi o słynny Spritz, do przygotowania którego będzie potrzebny jeszcze Aperol, ale ten przywiozłam sobie z Włoch. Sekt i Prosecco nabyłam w Lidlu - ceny są tam dość przyjazne.
    Za młodu też pijałam Igristoje, ale takie prawdziwe, rosyjskie, produkowane metodą szampańską. Najczęściej z okolic Odessy (bo wtedy Ukraina jeszcze była częścią Związku Radzieckiego...)

    Lubię wina musujące i jakoś nigdy nie mam problemów ze spożyciem posylwestrowych resztek. Można zrobić też Kir Royal z syropem z czarnej porzeczki, ale ja najczęściej "spijam" po prostu wino bez dodatków (pozostanie musujące, jeśli butelkę zamknie się specjanym korkiem). Jest jeden warunek - dla mnie "szampan" musi być wytrawny lub ewentualnie półwytrawny i zawsze biały (choć poza tym na ogół pijam wytrawne wina czerwone - ot, taki paradoks...)

    Życzę Ci szampańskiej zabawy, lekkiej głowy nazajutrz oraz szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję :) Również życzę Tobie szczęśliwego Nowego Roku :)

      Usuń
  4. Super % pomysły nie tylko na zabawę Sylwestrową :)
    Szczęśliwego Nowego Roku !! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Również życzę szczęśliwego Nowego Roku :)

      Usuń
  5. Zuziu-wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Wam również życzę wspaniałego, obfitującego w piękne chwile 2015 roku :)

      Usuń
  6. Nie potrafisz wymyślić swojej aranżacji zdjęć, tylko musisz tak chamsko rżnać z drizzle and dip? ta stylizacja jest niemal identyczna: drizzleanddip.com/2014/10/20/how-to-make-an-aperol-spritz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, inspirowałam się zdjęciem z drizzleanddip i się tego nie wstydzę. Drizzle and Dip to mój ukochany blog, uwielbiam go, a zdjęcia Sam są dla mnie wzorem. Wzorowanie się na zdjęciach lepszych fotografów jest formą nauki kompozycji, o czym pisałam tutaj: http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com/2014/08/fotografia-kulinarna-moja-historia.html
      Nie będę tolerować więcej tego typu komentarzy na moim blogu i każdy kolejny komentarz w tym tonie zostanie usunięty.

      Usuń
  7. Anonimowy mylisz "chamskie rżnięcie" od inspirowania się. Nie każdy musi mieć zmysł artystyczny i przestrzenną wyobraźnię. A w internecie roi się od zdjęć podobnych do siebie i można się pogubić w tym kto od kogo czerpie inspirację czy też "chamsko rżnie".

    Zuziu, wszystkiego dobrego w nowym roku. Niech spełniają się marzenia i dopisuje zdrowie :)
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, pięknie dziękuję, że wstawiłaś się za mną :)

      Tobie również życzę wszystkiego najlepszego, aby ten rok obfitował w wiele pięknych chwil i nawet drobnych radości :)

      Usuń
  8. Obecnie spritz we Wloszech to drink taki troche dziadkowy, lekko traci myszka jest malo popularny wsrod mlodego pokolenia, wola go ludzie w slusznym wieku. Ja wole zdecydowanie szampana od prosecco. Kiedys jak bedziesz miala okazje musisz koniecznie sprobowac ja polecam Moët & Chandon Rose Imperial Brut jest bardzo kobiecy :) A ja zostanie ci troche to zrob z nim risotto u mnie w domu to juz tradycja ze po sylwestrze jest risotto z szampanem. Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewo za rekomendacje:) Na pewno kiedyś spróbuje szampana, choćby po to, aby wyrobić o nim własne zdanie. Risotto z szampanem brzmi pysznie. Również życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)))

      Usuń
  9. U mnie w tym roku jak już od kilku lat: CAVA ale znawcą jestem żadnym:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.