Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką i o toskańskich kanapeczkach

przez Zuzanna
wloska bruschetta pieczona papryka przepis

Dzień dobry,
Będąc w Toskanii przekonałam się, że miejscowi kochają kanapki. Bruschetty oraz crostini z opiekanego miejscowego chleba, podawane z różnymi dodatkami, królowały w menu wielu restauracji. Można je było zamówić na przystawkę przed kolacją, albo potraktować jako tanią przekąskę jedzoną w ciągu dnia ułatwiającą degustację wspaniałych lokalnych win ;)

Zastanawiałam się, dlaczego kanapeczki są w Toskanii tak popularne i myślę, że jest to zasługa lokalnego chleba, pane toscano (lub pane sciocco czyli bez soli), który bardzo szybko czerstwieje, zaś brak dodatku soli aż prosi się o połączenie go z aromatycznymi dodatkami.

Najsławniejsza jest oczywiście klasyczna bruschetta al pomodoro podana z aromatycznymi, letnimi pomidorami, ale mieliśmy okazje spróbować również innych toskańskich specjałów, np. kanapeczek z pastą grzybową, ze słoniną oraz z pastą z wątróbki drobiowej.

Bruschetty i crostini, które jedliśmy w Toskanii:

toskanskie antipasti bruschetta crostini
Po lewej: talerz toskańskich przekąsek, w tym bruschetta al pomodoro oraz crostini z pastą z wątróbki drobiowej, po prawej: grzanki podane z lardo – toskańską słoniną oraz oliwkami, Osteria del Grillo, Volterra
toskanskie przystawki bruschetta z lardo i pecorino
Po lewej: bruschetty z lardo i serem pecorino, restauracja w Montepulciano, po prawej: wybór crostini z różnymi dodatkami, które podano nam w czasie kolacji toskańskiej w naszej agroturystyce
bruschetta al pomodoro i z grzybami

Bruschetta al pomodoro oraz z dodatkiem grzybów i sera pecorino

Bruschetty, crostini … a czym właściwie różnią się od siebie?

Spróbowałam prześledzić temat w Internecie i ustaliłam, że bruschetta charakteryzuje się większym rozmiarem, przygotowuje się ją z pieczywa na zakwasie, który opieka się (włoski czasownik bruscare oznacza opiekać) i naciera czosnkiem.

Jej najprostsza odmiana, nazywana fettunta, to opiekana kromka chleba, którą skrapia się oliwą, smaruje ząbkiem czosnku i posypuje odrobiną soli (przy toskańskim chlebie element niezbędny). Takie kanapeczki służyły kiedyś spróbowaniu dopiero co wytłoczonej oliwy (najczęściej z własnych oliwek), lekko pikantnej i gorzkawej. I rzeczywiście, zostaliśmy poczęstowani taką grzanką w czasie degustacji oliwy u rodziny Pruneti – była naprawdę pyszna w swojej prostocie.

Z czasem zaczęto układać na opieczonym chlebie sałatkę z posiekanego pomidora z dodatkiem bazylii i tak powstała najsławniejsza dziś wersja bruschetta al pomodoro.

Z kolei crostini to rodzaj małych kanapeczek, przygotowywanych zazwyczaj z kromek bagietki, które smaruje się przeróżnymi pastami lub układa inne dodatki. Nie muszą być opiekane i nie trzeba nacierać je czosnkiem.

Taka jest teoria, w praktyce mam wrażenie, że sami Toskańczycy zapomnieli, jakie są różnice pomiędzy ich ukochanymi antipasti i w menu restauracji stosują te określenia zamiennie. Ale nie czepiam się, daleko mi od kulinarnego puryzmu :)

Dzisiejszy przepis na bruschettę z pieczoną papryką pochodzi z książki \”Kocham Toskanię\” Giulii Scarpaleggia. Gdy brakuje letnich pomidorów, możemy zrobić pyszną sałatkę z pieczonej papryki, z dodatkiem ziół i czosnku, tworząc wspaniałą jesienną odmianę włoskiej kanapeczki. Sam raz na przekąskę lub przyjęcie.

kanapeczki z pieczona papryka na przyjecie
Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką
czas przygotowania: 1 godz.
Składniki:
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 zielona papryka
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • suszone oregano
  • sól, pieprz
  • do podania: świeża bazylia, chleb lub bagietka opcjonalnie opieczona w piekarniku lub na patelni grillowej
Przygotowanie:
  1. Piekarnik ustawiony na opiekanie nagrzej do 190 stopni C. Czerwoną i żółtą paprykę umyj, przekrój na pół i ułóż skórą do góry na blasze. Wstaw do piekarnika i opiekaj przez ok. 30 min, aż skórką w wielu miejscach zczernieje. Wyjmij blachę z piekarnika, a papryki przełóż do miski. Przykryj je szczelnie folią plastikową i odstaw na 10 min.
  2. Zdejmij folię z miski, a gdy papryka przestygnie, zdejmij z niej skórkę, usuń gniazda nasienne i ogonki, zaś miąższ drobno pokrój. Włóż do paprykę do miski. Dodaj surową zielona paprykę również drobno pokrojoną. Dopraw rozgniecionym ząbkiem czosnku, oliwą, ziołami, solą i pieprzem. Wymieszaj i wstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.
  3. Paprykę układaj na opieczonych kromkach chleba lub bagietki i udekoruj listkami świeżej bazylii. Takie kanapeczki świetnie sprawdzą się na jesiennym przyjęciu, albo po prostu na kolację. Smacznego!
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy