Spaghetti po maltańsku na Światowy Dzień Makaronu

przez Zuzanna
makaron z suszonymi pomidorami, oliwkami i kaparami

Dzień dobry,

Malta, malutki kraj wyspiarski zagubiony gdzieś na Morzu Śródziemnym. Choć położony w samym centrum cywilizacji śródziemnomorskiej (pomiędzy Sycylią a Tunezją), w Polsce wiemy o nim tak niewiele. Kojarzymy z Anglikami, Kawalerami Maltańskimi i podobną do naszej biało-czerwoną flagą. Ale czy wiemy coś o jego kuchni?
Jakiś czas temu natrafiłam na program Roberta Makłowicza nakręcony na Malcie i wreszcie miałam okazję uzupełnić swoją wiedzę na jej temat. 

Wiecie, wbrew powszechnej opinii, Republika Maltańska to nie jedna wyspa, lecz grupa siedmiu skalistych wysp, z których tylko trzy największe – Malta, Gozo i Comino są zamieszkałe. Na mapie Europy wyglądają niczym ziarenka w porównaniu do położonej w pobliżu Sycylii. 

Ze względu na swoje strategiczne na Morzu Śródziemnym położenie, Malta przez wieki przechodziła z rąk do rąk, zaś największe piętno na jej kulturze zostawili Włosi, Brytyjczycy oraz Arabowie z Północnej Afryki. We współczesnej kuchni maltańskiej możemy odnaleźć wpływy wszystkich wymienionych, dlatego odwiedzający wyspy nie będą mieli np. problemów z zamówieniem angielskiego śniadania, czy ryby z frytkami  fish & chips, zaś w porze kolacji będą mogli przebierać wśród różnego rodzaju past i pizzy. 

makaron przepis kuchni maltanskiej

Oczywiście, Maltańczycy dołożyli do włoskich przepisów swoje lokalne trzy grosze. Na przykład miejscowa wersja pizzy, Maltija, podawana jest w maltańską kiełbasą, serem kozim, pomidorami, rozmarynem i czosnkiem. 
Mają również swoje własne dania z makaronem. Moje dzisiejsze danie zostało przygotowane w programie dla Roberta Makłowicza przez szefową kuchni restauracji znajdującej się na Malcie. Oglądając program, szybko zanotowałam sobie składniki, jednak ich proporcje musiałam ustalić sama. I tak oto udało mi się stworzyć niezwykle aromatyczny sos do makaronu na bazie suszonych i świeżych pomidorów, oliwek, kaparów i białego wina. Na Malcie podaje się go dodatkowo z owczym serem z Gozo, Ġbejna, ja po prostu go pominęłam.
Przepis na spaghetti po maltańsku dodaje do akcji Shinju \”Światowy Dzień Makaronu 2014 \”. Razem ze mną dania z makaronem przygotowali: Bartoldzik, Lejdi, Mirabelka i Mops.

danie z makaronem z Malty z suszonymi pomidorami, oliwkami i kaparami

Spaghetti po maltańsku
Kuchnia wysp śródziemnomorskich # 2

na 4-6 porcje
czas przygotowania: 25 min.

Składniki:

  • 400 g spaghetti
  • 5-6 suszonych pomidorów z oliwie
  • 2 łyżeczki kaparów
  • garść zielonych lub czarnych oliwek
  • ząbek czosnku
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • chlust białego wytrawnego wina
  • 1/2 puszka krojonych pomidorów
  • oliwa
  • ew. sól do smaku
  • bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Zagotuj garnek wrzątku i wrzuć do niego spaghetti. Ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni o wysokich ściankach. Wrzuć na nią pokrojone w paseczki suszone pomidory, oliwki pozbawione pestek, kapary odsączone z zalewy i rozgnieciony ząbek czosnku. 
  3. Smaż 3-4 min, po czym wlej chlust białego wina, dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki oraz krojone pomidory. Wymieszaj i duś przez 5 min. Spróbuj i ewentualnie dopraw.
  4. Gdy makaron się ugotuje, odsącz go z wody i wrzuć na patelnię z sosem. Wymieszaj i rozłóż pomiędzy talerze. Udekoruj listkami bazylii. Smacznego!
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy