Spaghetti po maltańsku na Światowy Dzień Makaronu

makaron z suszonymi pomidorami, oliwkami i kaparami

Dzień dobry,
Malta, malutki kraj wyspiarski zagubiony gdzieś na Morzu Śródziemnym. Choć położony w samym centrum cywilizacji śródziemnomorskiej (pomiędzy Sycylią a Tunezją), w Polsce wiemy o nim tak niewiele. Kojarzymy z Anglikami, Kawalerami Maltańskimi i podobną do naszej biało-czerwoną flagą. Ale czy wiemy coś o jego kuchni?

Jakiś czas temu natrafiłam na program Roberta Makłowicza nakręcony na Malcie i wreszcie miałam okazję uzupełnić swoją wiedzę na jej temat. 

Wiecie, wbrew powszechnej opinii, Republika Maltańska to nie jedna wyspa, lecz grupa siedmiu skalistych wysp, z których tylko trzy największe - Malta, Gozo i Comino są zamieszkałe. Na mapie Europy wyglądają niczym ziarenka w porównaniu do położonej w pobliżu Sycylii. 

Ze względu na swoje strategiczne na Morzu Śródziemnym położenie, Malta przez wieki przechodziła z rąk do rąk, zaś największe piętno na jej kulturze zostawili Włosi, Brytyjczycy oraz Arabowie z Północnej Afryki. We współczesnej kuchni maltańskiej możemy odnaleźć wpływy wszystkich wymienionych, dlatego odwiedzający wyspy nie będą mieli np. problemów z zamówieniem angielskiego śniadania, czy ryby z frytkami  fish & chips, zaś w porze kolacji będą mogli przebierać wśród różnego rodzaju past i pizzy. 

makaron przepis kuchni maltanskiej

Oczywiście, Maltańczycy dołożyli do włoskich przepisów swoje lokalne trzy grosze. Na przykład miejscowa wersja pizzy, Maltija, podawana jest w maltańską kiełbasą, serem kozim, pomidorami, rozmarynem i czosnkiem. 

Mają również swoje własne dania z makaronem. Moje dzisiejsze danie zostało przygotowane w programie dla Roberta Makłowicza przez szefową kuchni restauracji znajdującej się na Malcie. Oglądając program, szybko zanotowałam sobie składniki, jednak ich proporcje musiałam ustalić sama. I tak oto udało mi się stworzyć niezwykle aromatyczny sos do makaronu na bazie suszonych i świeżych pomidorów, oliwek, kaparów i białego wina. Na Malcie podaje się go dodatkowo z owczym serem z Gozo, Ġbejna, ja po prostu go pominęłam.

Przepis na spaghetti po maltańsku dodaje do akcji Shinju "Światowy Dzień Makaronu 2014 ". Razem ze mną dania z makaronem przygotowali: Bartoldzik, Lejdi, Mirabelka i Mops.

danie z makaronem z Malty z suszonymi pomidorami, oliwkami i kaparami

Spaghetti po maltańsku

Kuchnia wysp śródziemnomorskich # 2

na 4-6 porcje
czas przygotowania: 25 min.

Składniki:
  • 400 g spaghetti
  • 5-6 suszonych pomidorów z oliwie
  • 2 łyżeczki kaparów
  • garść zielonych lub czarnych oliwek
  • ząbek czosnku
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • chlust białego wytrawnego wina
  • 1/2 puszka krojonych pomidorów
  • oliwa
  • ew. sól do smaku
  • bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Zagotuj garnek wrzątku i wrzuć do niego spaghetti. Ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni o wysokich ściankach. Wrzuć na nią pokrojone w paseczki suszone pomidory, oliwki pozbawione pestek, kapary odsączone z zalewy i rozgnieciony ząbek czosnku. 
  3. Smaż 3-4 min, po czym wlej chlust białego wina, dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki oraz krojone pomidory. Wymieszaj i duś przez 5 min. Spróbuj i ewentualnie dopraw.
  4. Gdy makaron się ugotuje, odsącz go z wody i wrzuć na patelnię z sosem. Wymieszaj i rozłóż pomiędzy talerze. Udekoruj listkami bazylii. Smacznego!
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

17 komentarzy:

  1. A wiesz, ze moje dziecko nie tak dawno zapytalo, co jadaja na Malcie. Malzonek odpowiedzial, ze zapewne nic nadzwyczajnego, bo jakos nie slyszy sie o kuchni maltanskej:-) A makaron z oliwkami i kaparami robie od czasu do czasu. Jak dodam suszone pomidory to bede miec po maltansku:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, rozśmieszył mnie Twój komentarz :))
      Mało wiemy o Malcie, jacy są mieszkańcy, jakim językiem mówią (maltańskim), co jędzą, a przecież to europejski kraj. I okazuje się, że ich kuchnia jest ciekawa i pyszna :)

      Usuń
  2. Uwielbiam makaron z takimi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki, zdecydowanie. Zjadłabym teraz taki makaron<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żaden problem, robi się go banalnie prosto :)

      Usuń
  4. oh, oh.. cudowie wygląda ten makaron.. jej... ale bym zjadła! :)
    swoją drogą właśnie.. nigdy nie mówi się za wiele o maltańskiej kuchnia, a szkoda :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, a taką mają jednak fajną kuchnię :) Cieszę się, że makaron Ci się podoba. Pozdrawiam ;)

      Usuń
  5. Kolejny Twój przepis, który wrzucam w zakładkę "do wypróbowania". Mam akurat sporo pomidorków koktajlowych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie Malwino, że przypadł Ci do gustu. Jestem ciekawa, jak Wam posmakuje.

      Usuń
    2. Zachęciłaś mnie do obejrzenia kilku odcinków programu p. Makłowicza. Całe wieki go nie oglądałam! Spaghetti pyszne, ale warto zwiększyć ilość czosnku w przepisie. I co najważniejsze iście ekspresowe w przygotowaniu.

      Usuń
    3. Ja Makłowicza uwielbiam :)))

      Usuń
  6. Zachęcamy do dodania przepisu do akcji Makarony Świata na zBLOGowanych. W konkursie można dodać niezliczoną ilość propozycji makaronowych, a nagrody są warte walki o nie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wyśmienicie, a te pomidorki - bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmmm takie spaghetti mi się podoba. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.