Ślimaki z ciasta filo z dynią i szpinakiem

tarta z ciasta filo z dynia i szpinakiem

Dzień dobry,
Dziś uraczę Was kolejnym po rozgrzewającej zupie z dynią i czosnkiem pysznym dyniowym przepisem :)

Zainspirowana kuchnią grecką, przygotowałam ślimaczki z ciasta filo nadziewane dynią, szpinakiem i serem feta. Coś na kształt tradycyjnej tarty spanakopita, jednak w fajnej, "zakręconej" formie.

Takie zawijanie ciasta nazywane są w grecki strifti pita, a po ang. spiral pie. Choć często robi się je jako duże spirale zajmujące całą formę do pieczenia (albo i cały stół), to przygotowanie małych ślimaczków jest o wiele prostsze i taką formę Wam dziś proponuję.


Z bazarku przywiozłam 3 piękne dynie hokkaido wyglądające niczym azjatyckie lampiony. Koniecznie wybrałam egzemplarze z długimi ogonkami, ponieważ cały czas się waham, czy przerobić je na dyniowe puree do późniejszego wykorzystania, czy raczej dać im poczekać w kuchni. Jak dowiedziałam się od sprzedawcy, dynie z długimi ogonkami można przechowywać dłużej.

Dynia nie należy do klasycznych nadzień do spanakopita. W Grecji spotkacie się z pites wypełnionym różnoraką zieleniną (jak ta hortopita ze szczawiem i botwiną), fetą, porem czy cukinią. Dlatego dzisiejszy przepis potraktujcie jako moja autorską wariację na temat :)

Moje ślimaczki na pewno urzekną Was ślicznym kształtem, chrupiącym ciastem i pysznym, pomarańczowo-zielonym nadzieniem. Mam rację? ;)

W zrobieniu są łatwiejsze niż myślicie. Jeżeli po raz pierwszy macie styczność z ciastem filo, zajrzyjcie do przepisu na te pyszne cygara z fetą i ziołamigdzie znajdziecie porady, jak się z nim obchodzić. Na dole zamieściłam również obrazkową instrukcję zwijania ślimaków, która mam nadzieję będzie dla Was pomocna.


 Ślimaki z ciasta filo z dynią i szpinakiem

przepis własny
na 10-11 sztuk
czas przygotowania: 1,5 godz. 

Składniki:
  • 1 mały por
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 200 g miąższu dyni (u mnie ok. 1/2 małej hokkaido)
  • 200 g sera feta
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka liści szałwii
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 opakowanie ciasta filo (moje z Almy ma dokładnie 11 arkuszy)
  • olej do smarowania ciasta
  • sezam do posypania ciasta
dodatkowo: papier do pieczenia, przyda się też pędzelek kuchenny

Przygotowanie:
  1.  Z dyni usuń pestki i odkrój skórkę, zetrzyj miąższ na tarce o dużych oczkach i włóż do miski. Pora, szpinak, natkę pietruszki i szałwię drobno posiekaj i dodaj do dyni. Wkrusz ser feta, dodaj bułkę tartą i wszystko dobrze wymieszaj. 
  2. Duży arkusz papieru do pieczenia (trochę większy od arkusza ciasta filo) zgnieć i rozprostuj. Ułóż na blacie kuchennym i posmaruj go olejem przy pomocy pędzelka. Obok przygotuj sobie arkusze ciasta filo - wyjmij je z opakowania, rozwiń, przykryj papierem do pieczenia i wilgotną ściereczką, aby nie wyschły. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C.
  3. Wyjmij jeden arkusz ciasta, rozłóż go na leżącym na blacie papierze do pieczenia i posmaruj dokładnie olejem. Teraz ułóż ok. 2 łyżki farszu wzdłuż dłuższej krawędzi ciasta, po czym zroluj ciasto wzdłuż krótszej krawędzi. Powinieneś uzyskać długi rulon ciasta z farszem w środku. 
  4. Zwiń uzyskany rulon ciasta w ślimaka i ułóż na blasze posmarowanej olejem. Aby zapobiec rozwinięciu się ślimaka, przyciśnij go do brzegu blachy stroną z wolnym końcem.
  5. Powtórz etap 3 i 4 z pozostałymi arkuszami ciasta, a gotowe ślimaki układaj na blasze. Gdy wszystkie ślimaki będą już gotowe, posmaruj je po wierzchu olejem i posyp sezamem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 min, aż staną się rumiane, a ciasto chrupiące. Upieczone ślimaki chwilę przestudź i podawaj. Dobrze komponują się z sosem pomidorowym lub dipem z pieczonych pomidorów.
jak zrobic slimaki z ciasta

Przepis dodaję do Festiwalu Dyni zorganizowanym na blogu Bei:


***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

16 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa propozycja :) Dawno nic z filo nie robiłam, a Twój przepis świetnie pasuje do pory roku :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Małgosiu. Ja bardzo lubię działaś z filo, jest cudownie chrupiące :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Muszę w końcu spróbować ciasto filo, bo jeszcze nigdy nie miałam okazji! A Ty kusisz tutaj takimi pysznościami: ))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, polecam Ci spróbowanie ciasta filo. Można robić z nim różne cuda, na wytrawnie i na słodko (np. sławną baklavę).

      Usuń
  3. Świetnie wyglądają, takie pulchniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Gin. W sumie to one nie są pulchne, w sensie pulchnego ciasta, tylko bardzo chrupiące. Takie właściwości ma ciasto filo. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Feta, szałwia i hokkaido to połączenie niezwykle smaczne. Świetne ślimaczki wyczarowałaś.

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdzie kupujesz ciasto filo? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto filo kupuję w Almie. Jest w postaci mrożonej, więc trzeba go szukać w dziale mrożonek. Pozdrawiam :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.