Spaghetti po genueńsku

speghetti z pesto genovese, fasolką i ziemniakami

Dzień dobry,
Ostatnio pokazywałam Wam jak zrobić tradycyjne pesto bazyliowe, a dziś przedstawię Wam przepis na jego wykorzystanie. 

Spaghetti po genueńsku to inaczej makaron z zieloną fasolką i ziemniakami gotowanymi w tej samej wodzie polany pesto alla genovese (klasycznym bazyliowym pesto). Danie to pochodzi z Ligurii, regionu na północnym - zachodzie Włoch ze stolicą z Genui. Uwielbiam je za prostotę i szybkość - składniki gotujemy w jednym garnku, potem mieszamy z sosem i możemy podawać na stół :)

pesto bazyliowe skladniki

Makaron z ziemniakami?

To prawda, jest to osobliwe połączenie, ale pamiętajcie, że Włosi traktują ziemniaki inaczej niż my (jak warzywo, a nie dodatek skrobiowy). W tej potrawie ziemniaki powinny się rozgotować i w ten sposób ułatwić przylepienie sosu do makaronu, najlepsze będą ziemniaki mączyste.

Tradycyjnie w Ligurii danie podaje się z makaronem o nazwie trenette. Jest on podobny do linguine, ale od niego cieńszy i przypomina płaskie spaghetti. Jeżeli będziecie kiedyś w Ligurii, poproście o "trenette al pesto", a otrzymacie właśnie dzisiejszy makaron. 

Ja jednak zawsze sięgam po spaghetti, bo z Mężem przepadamy za długimi, cienkimi nitkami. Lubię też jak chrupiąca zielona fasolka fajnie kontrastuje z kremowym pesto. A Wy co myślicie o tym daniu?

pesto genovese przygotowanie

Spaghetti po genueńsku
czyli z bazyliowym pesto, zieloną fasolką i ziemniakami

przepis własny
dla 4 osób
czas przygotowania: 20 min.

Składniki:
  • 1 opakowanie spaghetti (lub trenette, linguine)
  • bazyliowe pesto
  • 4 mączyste ziemniaki
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • świeża bazylia do dekoracji
  • parmezan do posypania
Przygotowanie: 
  1. Przygotuj pesto bazyliowe, ewentualnie możesz użyć takiego ze słoika. 
  2. Zagotuj duży garnek osolonej wody. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Z fasolki odetnij końcówki i każdą przekrój na 2-3 części.
  3. Wrzuć ziemniaki do wrzątku i gotuj przez ok. 10 min. Następnie dodaj spaghetti, a po 5 minutach zieloną fasolkę. Przemieszaj i gotuj przez ok. 5 min. W tym czasie makaron i fasolka powinny zrobić się al dente (zakładam, że makaron powinien gotować się 10 min., zweryfikuj to jeszcze na opakowaniu makaronu). Odlej ok. 1/2 szklanki płynu z garnka, następnie odcedź warzywa i makaron i przełóż do miski. 
  4. Dodaj pesto i trochę wody z kubka. Wymieszaj dokładnie, ewentualnie dodając więcej wody, aby rozrzedzić pesto. Podsyp listkami bazylii i startym parmezanem i podawaj.
makaron z bazyliowym pesto przepis

Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki"

Włoskie smaki

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

10 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, bardzo lubię takie makrony, mają w sobie tyle smaków i aromatów, można się zakochać; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam takie dania - proste i pyszne.

      Usuń
  2. Uwielbiam spaghetti pod każdą postacią ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie wczoraj robilam to danie na obiad, tylko ze ja uzylam trofie, bo wole krotka paste.

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie nieco dziwne polaczenie makaronu i ziemniakow, co wiecej nie przepadam za gotowanymi ziemniakami ;) Ale polaczenie spagetti z fasolka szparagowa i pesto to juz zupelnie co innego, moze sprobuje zrobic to wlasnie w ten sposob, z pomienieciem ziemniakow ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No dla nas te ziemniaki są trochę dziwne, ale nie jest ich dużo i mają własnie ułatwić przylepienie sosu do makaronu. Ale jasne, możesz je pominąć :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.