Pieczone pomidory po prowansalsku

przez Zuzanna
pieczone pomidory w piekarniku

Dzień dobry,
Co robicie z czerstwym pieczywem? Wyrzucacie, dajecie ptakom czy staracie się wykorzystać w kuchni?

W moim rodzinnym domu marnowało się dużo chleba i zazwyczaj zanosiliśmy go ptakom z pobliskiego stawu. Z Mężem mamy inne podejście i próbujemy wykorzystać wczorajsze pieczywo do ostatniego okruszka. Najczęściej polewam je oliwą i opiekam w piekarniku lub na patelni grillowej. Takie grzanki są przepyszne, szczególnie z pastami do chleba, albo z dojrzałym pomidorem. Rozdrobnione czerstwe pieczywo dodaję także zamiast bułki tartej do kotletów mielonych i farszów, albo przerabiam na pangrattato, smażąc okruchy chlebowe na oliwie z czosnkiem, o czym pisałam już Wam przy okazji przepisu na sałatkę z fasolki szparagowej i pomidorów.

Tym razem zainspirowałam się kuchnią francuską i przygotowałam wywodzące się z Prowansji pieczone pomidory z okruchami chlebowymi doprawionymi czosnkiem, oliwą i natką pietruszki. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich darzą chleb dużym szacunkiem, znają milion sposobów na sprytne wykorzystanie każdego okruszka, który ostał się w kuchni, zatem warto sięgać do ich tradycji kulinarnych, gdy zostało Wam trochę niepotrzebnego pieczywa.

Według mnie pieczone pomidory mają w sobie coś zmysłowego, są takie mięsiste i soczyste, pokochałam je od czasu zrobienia gemisty. Kruszonka chlebowa dodaje im dużo aromatu i kontrastowej faktury.

Tę prostą letnią przystawkę możecie podać także jako danie główne, a gdy sezon na pomidory dobiegnie końca, wykorzystać pieczarki o dużych kapeluszach.

pieczone pomidory przepis
Pieczone pomidory po prowansalsku

przepis z książki \”Łatwa kuchnia śródziemnomorska\” Claudia Roden
dla 4-8 osób
czas przygotowania: 20 min. + 20-30 min. pieczenie

Składniki:

  • 4 duże, twarde, ale dojrzałe pomidory, np. malinowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 kromki wczorajszego chleba lub 4 łyżki bułki tartej
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy extra vergine
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Jeżeli wykorzystujesz wczorajszy chleb, pokrój go na kromki i opiecz przez 3 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, aby lekko go podsuszyć. Następnie rozdrobnij na okruchy przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie.
  2. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Pomidory przekrój na pół, ułóż na blasze przekrojoną stroną do góry. Każdą połówkę posyp po wierzchu odrobiną cukru oraz soli. 
  3. W misce wymieszaj okruchy chlebowe z czosnkiem, pietruszką, oliwą i szczyptą soli. Powstałą mieszaninę rozłóż na połówkach pomidorów. Piecz przez 20-30 min – pomidory powinny zmięknąć, ale mają utrzymywać kształt. Podawaj od razu na przystawkę, albo danie główne. 
pomidory faszerowane pieczone
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Pora na pomidora!

Podobne wpisy