Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest

przez Zuzanna
briami letni gulasz warzywny

Dzień dobry,

Odkąd rozpoczął się wrzesień wciąż czytam na różnych blogach o tym jak \”jesień puka do bram\” i lato odchodzi. Chciałam jednak zauważyć, że kalendarzowa jesień zaczyna się dopiero 23 września, czyli za ponad 2 tygodnie. Dlatego zgłaszam protest! 
Jest sobotnie popołudnie, na niebie ani jednej chmurki, słońce świeci tak, że termometr na moim balkonie wskazuje 50 stopni C. Mamy piękne Babie Lato, najpiękniejszy moment w roku. Ja jeszcze nie myślę o jesiennej szarudze i na moim blogu nie zobaczycie na razie potraw z dyni i grzybów!
Będzie za to więcej przepisów z pomidorów, papryki i bakłażanów. Takich, jak moja dzisiejsza propozycja – briami, czyli grecki gulasz warzywny. 

warzywa pieczone po grecku
Wiele krajów śródziemnomorskich ma w swoim repertuarze podobne dania. Najsławniejszym z nich jest francuski ratatouille, Turcy przygotowują szakszukę, Hiszpanie mają gulasz o nazwie pisto, a Włosi ciambottę. Ale greckie briami jest trochę inne, bo warzywa piecze się razem w piekarniku, a nie dusi. To o wiele mniej roboty, niż z ratatouille, w którym warzywa trzeba smażyć osobno. Przy briami warzywa kroimy, mieszamy i wstawiamy do piekarnika – danie robi się dalej samo. Wersja dla leniwych, lub inaczej ujmując, dla zaradnych :)
Uwagi:
  • Tradycyjnie briami posypuje się serem feta i podaje z chlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć. 
  • Śmiało zmieniajcie proporcje warzyw – bakłażanów, cukinii i papryk – wedle swoim preferencji. 

gulasz warzywny
Briami, pieczone warzywa po grecku
na podstawie tego przepisu
na 4-6 porcji
czas przygotowania: 2 godz. 
Składniki:
  • 4 ziemniaki
  • 3 bakłażany
  • 3-4 cukinie
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 3-4 pomidory lima
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki suszonej lub świeżej mięty
  • 2 łyżki suszonego lub świeżego oregano
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Ziemniaki, bakłażany, cukinie, papryki, cebule i pomidory pokrój na kawałki i włóż do dużej miski. 
  2. Do warzyw dodaj rozgnieciony czosnek, miętę, oregano i pietruszkę. Wymieszaj. Koncentrat pomidorowy rozrzedź łyżką wody i wlej do warzyw. Dodaj ok. 4-5 łyżek oliwy i wszystko dobrze wymieszaj, najlepiej rękami.
  3. Warzywa przenieś do naczynia do zapiekania (ja używam dużej blachy). Na dno naczynia wlej odrobinę wody. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 1 godzinę, po czym zdejmij folię i dopiekaj jeszcze przez 15-30 min., aż warzywa, szczególnie ziemniaki, lekko się zrumienią. 
  4. Podawaj z chlebem, ewentualnie posypane serem feta. Możesz również potraktować briami jako dodatek do mięsa.

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Warzywa psiankowate 2014Dieta Śródziemnomorska

Podobne wpisy