Şakşuka - bakłażan w sosie pomidorowym

baklazan w sosie pomidorowym

Dzień dobry,
Kolejny dzień upału nie daje mi żyć, dlatego bardzo się cieszę, że miałam dziś na obiad Şakşukę:)

Şakşuka to pochodząca z Turcji przystawka składająca się w swojej podstawowej wersji z bakłażanów usmażonych na oliwie i zanurzonych w aromatycznym sosie pomidorowym. Danie to podaje się w Turcji na zimno, z porządnym chlustem równie chłodzącego jogurtu. Powiem Wam, że danie smakowało mi niebiańsko. Zamiast pocić się po zjedzeniu gorącego obiadu, skonsumowałam lekką warzywną potrawę, po której czułam się odświeżona, ale i nasycona. Pamiętajcie, że mieszkańcy krajów śródziemnomorskich wiedzą, co jeść w gorące dni, więc warto sięgać po inspiracje do ich dorobku kulinarnego.

P.s. Şakşukę przygotowałam razem z Emilią i Panną Malwinną w ramach naszego wspólnego gotowania. Zajrzyjcie na blogi dziewczyn i sprawdźcie, jak one ją zrobiły.

turecki gulasz warzywny

Şakşuka może zostać wzbogacona o dodatek cukinii i papryki i ja dziś sięgnęłam po taką wersję. Niektórzy dodają do niej także ziemniaki i marchewkę. Jeżeli lubicie pikantne dania, dodajcie do sosu ostrą papryczkę lub płatki chilli, jednak je nie chciałam pocić się od paprykowego żaru.

Şakşuka przypomina mi tzw. lecho, które moja Mama przygotowuje co roku, dusząc na oliwie cukinie, paprykę, pomidory i cebulę. Zresztą, jak okiem sięgnąć po kulinarnej mapie Europy, znajdziemy wiele podobnych potraw, zawierających cukinię, paprykę i bakłażana - np. francuski ratatouille, gruziński adżabsandali, czy grecką braimi. Charakterystyczne dla Şakşuki jest jednak to, że Turcy jadają ja na zimno.

Jednak Wy możecie potraktować ją jako tradycyjne danie obiadowe. Lecho mojej Mamy świetnie smakuje z ryżem i kawałkiem kurczaka i myślę, że również tak można by podać Saksukę. Czy na zimno, czy na ciepło, warto sięgnąć teraz po to danie, szczególnie, że cukinii i bakłażanów na rynku jest dostatek.

cukinia i baklazan w sosie pomidorowym

Şakşuka

na podstawie przepisu z turkishfood.about.com
na 4-6 porcji
czas przygotowania: 1 godz.

Składniki:
  • 2 duże bakłażany (ja dałam 4 sztuki, obecnie bakłażany są jeszcze drobne i takie wolę)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 5 dużych pomidorów, obranych i pokrojonych na kawałki, lub 2 puszki pomidorów
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa do smażenia
do podania: jogurt naturalny

Przygotowanie:
  1. Obierz bakłażany ze skórki, odkrój końce i pokrój w dużą kostkę. Umieść je w durszlaku, posyp solą i wymieszaj rękoma. Odstaw na 15 minut i w tym czasie przygotuj resztę warzyw.
  2. Cukinię, paprykę i cebulę pokrój w grubą kostkę. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Nalej sporo oliwy do dużej patelni i rozgrzej na dużym ogniu. Obmyj bakłażana z soli pod bieżącą wodą, następnie osusz na ręczniku papierowym.
  3. Smaż bakłażana na oliwie aż stanie się miękki i lekko zacznie się brązowić, prawdopodobnie będziecie musieli zrobić to partiami. Bakłażan wsiąknie sporo oliwy, dlatego należy sukcesywnie ją uzupełniać. Następnie usmaż kawałki cukinii. Usmażone warzywa rozłóż na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  4. W międzyczasie przygotuj pomidorowy sos. Rozgrzej dwie łyżki oliwy na patelni, wrzuć cebulę, czosnek i paprykę i smaż aż zmiękną. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, cukier i przyprawy. Przykryj i zmniejsz ogień do małego. Duś, aż pomidory zaczną się rozpadać. Zdejmij pokrywkę i duś dalej, aż większość płynu odparuje i powstanie gęsty sos. Jeżeli użyjecie pomidorów z puszki, przygotowanie sosu pójdzie Wam dużo szybciej, jednak w sezonie letnim warto sięgnąć po świeże pomidory.
  5. W dużej misce wymieszaj usmażonego bakłażana i cukinie z pomidorowym sosem. Jeżeli chcesz je podać po turecku, wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Podawaj razem z jogurtem naturalnym zmieszanym z ząbkiem czosnku. Możesz też podać saksukę na ciepło, z ryżem lub ziemniakami i ewentualnie kawałkiem mięsa. 
Życzę Wam smacznego!
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

5 komentarzy:

  1. Świetnie się prezentuje. To danie to prawdziwy smak lata.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie jadłam tej potrawy, a już czuję jej zapach i aromat. Wypróbuję oryginalny przepis turecki

    OdpowiedzUsuń
  3. Obierać bakłażana? Na zdjęciu jest ze skórą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis, na którym się wzorowałam, każe obierać bakłażana. Ja tego nie zrobiłam, aby na zdjęciach dało się bakłażana rozróżnić wśród innych warzyw. Ostatecznie zależy to od Ciebie - skórka bakłażana bywa twarda i przyznam, że często jej nie jem, ale jej obieranie nie jest konieczne.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.