Placuszki z cukinią i fetą

przez Zuzanna
placuszki z cukinii

Cukiniowego szaleństwa ciąg dalszy!:) Po penne z kiełbaską i cukinią oraz tureckiej saksuce, zapraszam Was na greckie placuszki z cukinii, czyli kolokithokeftedes. Niech Was nie odstraszy ich trudna do wymówienia nazwa, ponieważ placuszki są bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze – pyszne:)

Keftedes to greckie słowo oznaczającego klopsiki (takie jak np. te keftedakia), jednak w dzisiejszym przepisie nie znajdziecie mięsa. Grecy przygotowują swoje placuszki z dużą ilością świeżych ziół (najczęściej mięty, natki pietruszki i koperku) oraz z serem feta, którego słone okruszki stanowią miłą niespodziankę w czasie jedzenia kolokithokeftedes. Placuszki są w konsystencji bardzo delikatne, a po przekrojeniu uroczo zielone:) Grecy podają je jako jedną z przekąsek (meze). Jednak według mnie świetnie sprawdzą się jako lekki, letni obiad (szczególnie podane ze schłodzonym sosem tzatziki). Myślę, że także dzieciom mogłyby przypaść do gustu.

placki z cukinii

Placuszki z cukinii z fetą – Kolokithokeftedes

przepis własny
na 20 szt.
czas przygotowania: 30 min.
Składniki:
  • 1 kg cukinii (3 nieduże sztuki)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • sól, pieprz
  • 1 młoda cebulka
  • kilka gałązek mięty i koperku
  • 100 g fety
  • oliwa do smażenia, np. Classico Squeezable Monini
  • do podania sos tzatziki: 1 nieduży ogórek zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na 10 min., odcisnąć, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, posiekaną miętę, koperek, duże opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego i odrobinę oliwy, posolić do smaku i wymieszać, warto schłodzić go w lodówce
Przygotowanie:
  1. Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Lekko posól, po czym odstaw na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odciśnij.
  2. W misce roztrzep jajka i, ciągle mieszając trzepaczką, dodaj mąkę, sól i pieprz. Do ciasta dodaj odciśniętą cukinię, posiekaną młodą cebulkę oraz zioła. Dodaj pokruszoną fetę i delikatnie wymieszaj. 
  3. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej odrobinę oliwy (na średnim-dużym ogniu). Gdy się rozgrzeje, układaj po łyżce ciasta i smaż przez 3-5 minut na stronę. Gotowe placuszki przełóż na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj z sosem tzatziki.
placki cukinia feta

Podobne wpisy