Penne z klopsikami z kiełbasy i cukinią

makaron z cukinia

Dzień dobry,
Dziś zapraszam Was na szybki obiad we włoskich stylu! Lubimy takie obiady - nieskomplikowane, ale zawsze przepyszne (bo połączenie makaronu, pomidorów i parmezanu zawsze takie jest!).

Moja dzisiejsza propozycja to penne z klopsikami, które zrobiłam z surowej kiełbasy. Ot taki sprytny patent, który zapożyczyłam od telewizyjnych szefów kuchni (bodajże od Nigelli). Mięso w kiełbasie jest już dobrze doprawione, odpowiednio zmielone itd., wystarczy więc zdjąć z kiełbasy flak i uformować małe klopsiki. Kiełbasa może być dowolna, ja użyłam białej. 

Do sosu dorzuciłam oczywiście trochę warzyw - paprykę oraz cukinię, na punkcie której wprost oszalałam. Tego lata na blogu na pewno zawita jeszcze wiele cukiniowych przepisów (mój Mąż za nią przepada, w przeciwieństwie do bakłażana). Gotowy makaron posypujemy furą startego parmezanu i zajadamy:) Buon appetito!

P.s. Do przygotowania tego dania wykorzystałam produkty (jedne z ostatnich :)) otrzymane do przetestowania od firmy IndexFood, dlatego post oznaczyłam jako wpis sponsorowany.

makaron z kielbasa i sosem pomidorowym

Penne z cukinią i kiełbasą

przepis własny
na 4-5 porcji
czas przygotowania: 30 min.

Składniki:
  • 500 g makaronu penne, u mnie penne rigate nr 31 Arrighi
  • 500 g surowej kiełbasy (takiej, z której będzie można zdjąć flak)
  • oliwa
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • puszka pomidorów, u mnie marki Valfrutta
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1/4 szklanki wody
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, piperz
  • do podania: starty parmezan, świeża bazylia
Przygotowanie:
  1. Z kiełbasek zdejmij flak. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, odrywaj z kiełbasek kawałki masy mięsnej tworząc z niej malutkie klopsiki, wrzuć je na oliwę i smaż 5 min. 
  2. Cukinię pokrój na półplasterki, a paprykę w kostkę. Warzywa dorzuć na patelnię do klopsików i smaż kolejne 5 min. Zagotuj wodę na makaron.
  3. Dodaj pomidory, wodę i dopraw nasionami kopru włoskiego oraz płatkami chilli. Zmniejsz ogień i duś przez 10 min. Jednocześnie wrzuć makaron do wrzątku - powinien być gotowy razem z sosem.
  4. Dopraw sos octem balsamicznym, solą i pieprzem. Odcedź makaron i wymieszaj z sosem. Podawaj posypany startym parmezanem i listkami bazylii. 
Życzę Wam smacznego!
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

szybki obiad makaron

Polecam Wam również mój makaron z prostym sosem pomidorowym.
Przepis dodaje do akcji Cukinia 2014:
Cukinia 2014
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

2 komentarze:

  1. Fajny rozgardiasz na kompozycji, zjadłbym, gdyby nie kiełbasa, od której mam odwyk :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Ja do kiełbasy akurat mam słabość - mogłabym być wegetarianką, gdyby nie miłość do chorizo:)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.