Młode ziemniaczki z salsą verde i jajkiem sadzonym

przez Zuzanna
mlode ziemniaczki na obiad

Dzień dobry,
Młode ziemniaczki z koperkiem i jajkiem sadzonym to klasyka wiosennej kuchni w polskim wydaniu. Dziś postanowiłam nieco odświeżyć to proste danie i nadać mu bardziej śródziemnomorskiego charakteru dodając pyszny, ziołowy sos z czosnkiem i musztardą, czyli salsa verde. Czy ten zielony kolor nie jest piękny?

Muszę Wam powiedzieć, że taki sos naprawdę nieźle pasuje do ziemniaków! Jest bardzo aromatyczny, nieco kwaśny i pikantny, przenosi ziemniaki na zupełnie nowy poziom smaku;) Wyobraźcie sobie, że wrzucanie parujące ziemniaki do tego sosu, pod wpływem ciepła nad miską zaczyna unosić się intensywny aromat czosnku i ziół, zaś ziemniaki powoli nabierają szmaragdowego koloru. Mniam!

P.s. Zajrzyjcie koniecznie do Panny Malwinny, która również przygotowała smakowite danie z młodych ziemniaczków, jajka i ziół.

mlode ziemniaczki z jajkiem sadzonym

Salsa verde, czyli zielony sos, ma rodowód włoski, ale podobne sosy można znaleźć również w innych krajach: we Francji sauce verte, w Niemczech Grüne Soße, a w Hiszpanii … również salsa verde;)
Do tradycyjnych składników tego sosu zaliczana jest natka pietruszki, czosnek, kapary, musztarda, ocet oraz oliwa. Niekiedy wzbogaca się go także o anchois, korniszony, cebulę, chleb oraz dodatek innych niż pietruszka ziół. Ponieważ chciałam nawiązać do polskiej tradycji związanej z młodymi ziemniakami, w moim sosie znalazła się spora ilość aromatycznego koperku.

mlode ziemniaczki z zielonym sosem

Salsy z przepisu wyjdzie Wam więcej niż potrzeba do obtoczenia ziemniaków, ale nie przejmujemy się tym, bo przecież można ten sos dodać do tylu fajnych dań! My dojedliśmy go w najprostszy możliwy sposób – rozsmarowany na kromce świeżego chleba z dodatkiem pomidora. Ale równie dobrze posłuży Wam jako dodatek do pieczonego/grillowanego kurczaka czy ryby lub jako sos sałatkowy.

Na koniec dodam, że jest to sos na zimno, tzn. że wystarczy drobno pokroić lub zmiksować wszystkie składniki i gotowe! Roboty dosłownie na 5 min. Taki obiad możecie zrobić sobie w tygodniu, gdy jesteście zmęczeni i nie chce Wam się gotować.

Chyba warto spróbować?

mlode ziemniaczki przepis

Młode ziemniaczki z salsą verde i jajkiem sadzonym
przepis własny
na 2 porcje (salsy jest więcej, ale na pewno znajdziecie dla niej zastosowanie;) )
czas przygotowania: 20 min.
Składniki:
na salsa verde:
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 6-8 łyżek oliwy (do uzyskania pożądanej konsystencji)
  • sól, pieprz do smaku
poza tym:
  • 500 – 600 g małych, młodych ziemniaczków, większe można ew. pokroić na połówki
  • 2 jajka
  • masełko do smażenia
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Ziemniaczki dokładnie wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (w mundurkach). W tym czasie przygotuj sos.
  2. Składniki salsy możesz drobno posiekać lub zmiksować w robocie kuchennym. Spróbuj sosu i dopraw sola i pieprzem do smaku.
  3. Na patelni rozgrzej masełko i usmaż na nim dwa jajka sadzone. Gdy ziemniaki się ugotują, przełóż je do miski, dodaj kilka łyżek salsy verde i potrząsaj miską, aż ziemniaczki obtoczą się w sosie. 
  4. Rozłóż ziemniaczki pomiędzy dwa talerze, nałóż po jajku sadzonym i zajadaj:)
mlode ziemniaczki z salsa verde
Życzę Wam smacznego!
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Podobne wpisy