Gulasz z bobem i szynką Serrano

gulasz z bobu i szynki

Dzień dobry,
Na zakończenie mojej akcji kulinarnej ¡Viva España! przygotowałam dla Was przepis, który według mnie zgrabnie nawiązuje do rozpoczynającego się jutro lipca. Lipiec kojarzy mi się zawsze z moimi ukochanymi malinami i borówkami, a także ze ślicznym, zielonym bobem, letnim warzywem strączkowym.

Bób jest bardzo popularny w kuchni krajów śródziemnomorskich, a jego pochodzenie przypisuje się terenom północnej Afryki. W Basenie Morza Śródziemnego miał być uprawiany już w neolicie, zaś egipscy kapłani uważali go za święte warzywo. Również Hiszpanie kochają bób, tworząc na jego bazie proste, wiejskie potrawy, najczęściej z wykorzystaniem boczku lub szynki. Wystarczy wspomnieć o Habas con Jamon (bobie z szynką), klasycznym daniu z regionu Grenada, lub Habas a la Catalana, bobie z kiełbasą butifarra jadanym w Katalonii.

Idąc tym tropem, przygotowałam prosty gulasz z bobem w stylu "wiejskiej kuchni" - pożywne i nieskomplikowane danie z ekstra dodatkiem w postaci paseczków szynki Serrano oraz chlustem białego wina (zresztą na śródziemnomorskiej wsi wino to nic wyszukanego). Jednak w smaku nie jest taki banalny - dzięki wędzonej papryce pimenton gulasz ma dymny posmak, obecność wędzonej szynki także robi swoje.

Tak przygotowany bób z powodzeniem zaspokoi Wasz apetyt i, gwarantuję, będzie smakował:)

gulasz z bobem i szynka

Gulasz z bobem i szynką Serrano

zainspirował mnie przepis Ricka Steina z programu "Rich Stein's Spain" na gulasz z soczewicy
na 4 porcje
czas przygotowania: 40 min.

Składniki:
  • 500 g bobu (waga ze skórką)
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 główka czosnku, ząbki pokrojone na plasterki
  • 1 cebula, posiekana
  • 200 g marchewki, pokrojonej w kostkę
  • 100 g szynki Serrano, pokrojonej (lub innej szynki, np. szwarcwaldzkiej, prosciutto)
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
  • 2 duże pomidory, bez skórki, posiekane
  • 125 ml (1 kieliszek) białego wytrawnego wina
  • posiekana natka pietruszki do posypania
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Bób ugotuj "al dente" (chodzi o to, żeby był jędrny), odcedź, ale zostaw pół szklanki wody z gotowania. Obierz bób ze skórek.
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, cebulę i marchewkę. Duś delikatnie przez 15 min, dodaj szynkę i gotuj jeszcze 5 min.
  3. Dodaj wędzoną paprykę, pokrojone pomidory oraz wino i duś kolejne 5 minut.
  4. Teraz wrzuć na patelnię obrany bób oraz zachowany płyn z jego gotowania. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok. 5 min. Posyp z wierzchu natka pietruszki i podawaj.
Życzę Wam smacznego!
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

bob po katalonsku

 Przepis dodaję do akcji ¡Viva España!:

¡Viva España!   ¡Viva España!
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

14 komentarzy:

  1. pominę szynkę - będzie dla mnie idealnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, bez szynki powstanie pyszne danie wegańskie:)

      Usuń
  2. omomom!

    wygląda cudownie, połączenie bobu z szynką naprawdę brzmi fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bób z szynką bardzo się lubią, także polecam:)

      Usuń
  3. Tak jak wspomniałaś w Hiszpanii bób najczęściej przyrządza się z boczkiem, szynką serrano lub z butifarrą...., zawsze brakuje mi w tych daniach większej ilości warzyw, dlatego Twoja propozycja bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu zgadzam się z Tobą, zastanawiałam się nawet nad zrobieniem Habas con Jamon, ale wydaje mi się trochę ciężkostrawne.

      Usuń
  4. Czy aby na pewno główka czosnku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, główka czosnku, to nie pomyłka:) Taką ilość czosnku zapożyczyłam z przepisu Ricka Steina. Czosnek dusi się w oliwie, traci na swojej ostrości, nabiera za to słodkawego posmaku. Gotowy gulasz smakuje bardzo dobrze, na pewno nie jest przesadnie czosnkowy:)

      Usuń
  5. uwielbiam takie dania, zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać, czy smakowało:)

      Usuń
  6. Gulasz z bobem od dawna za mną chodzi, muszę zrobić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, a bób na targu coraz tańszy:)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.