Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami

makaron z pieczarkami i cytryna

Dzień dobry,
Na wiosnę mój parapet zazielenił się od doniczek ze świeżymi ziołami - bazylia, rozmaryn, mięta, tymianek, kolendra - nie może zabraknąć ich w mojej kuchni. A ponieważ zioła najlepiej rosną, jak się je regularnie obrywa z listków (tak, tak, zioła nie mogą tylko rosnąć, zresztą przecież one właśnie po to są aby je jeść), staram się teraz używać jak najwięcej świeżych ziół w czasie przygotowywania potraw.

Po paście z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem tego wspaniałego zioła - lekki makaron o wspaniałym, świeżym aromacie cytryny z dodatkiem tymiankowo-czosnkowych pieczarek. Ten makaron to idealne danie na wiosnę i lato. Robi się go bardzo szybko - gotujemy makaron, w tym czasie kroimy pieczarki i mieszamy z dodatkami. Gotowe w 10 minut:)

Autorką tego przepisu jest, o dziwo, królowa dekadenckiej kuchni, Nigella Lawson. Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami jest według mnie jednym z jej najlepszych przepisów i chyba najlżejszym daniem jakie wymyśliła. Wiecie, pieczarki prawie nie zawierają kalorii, a to danie to w gruncie rzeczy makaron, pieczarki, cytryna i kilka przypraw. 

szybkie danie z makaronem

- Czy pieczarek nie trzeba wcześniej poddusić?

- Nie, do tego makaronu wykorzystujemy świeże pieczarki.

Wiem, co powiecie? A czy można jeść surowe pieczarki?

Tak, można jeść surowe pieczarki. Opinia, że nie można jeść surowych pieczarek wzięła się chyba stąd, że rzeczywiście grzyby leśne nie nadają się raczej do jedzenia na surowo.

Ważne tylko, aby wybrać pieczarki świeże, o białych kapeluszach (piszę o pieczarce białej, która ciemnieje od długiego przechowywania) i przed użyciem bardzo dokładnie je wyszorować. Niektórzy obawiają się niepożądanych substancji, które mogą znajdować się na skórce pieczarki (pestycydy lub "zanieczyszczenia z lasu") i zalecają ich obranie. Ja jednak tego nie robię. Wy zdecydujcie sami.

Jeżeli lubicie sałatki z surowych pieczarek, możecie nie dodawać do poniższych składników makaronu, zwiększając jednocześnie ilość pieczarek do 500 g. 

szybki makaron przepis

Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami

przepis Nigelli Lawson z Nigella Ekspresowo
na 4 porcje
czas przygotowania: tyle, ile gotuje się makaron, czyli 10 minut;)

Składniki:
  • 250 g pieczarek (wybieram świeże, duże i białe)
  • 80 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka grubej morskiej soli (lub 1/2 łyżeczki zwykłej)
  • 1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu
  • świeżo zmielony pieprz
  • 500 g makaronu - najlepiej pasuje cienki i długi: spaghetti, linguine, papardele
Przygotowanie:
  1. Makaron wrzuć do garnka z dużą ilością posolonego wrzątku. Gdy się będzie gotował, przygotuj sos.
  2. Pieczarki wyszoruj i pokrój w cienkie plasterki (do tego dania wybieram świeże pieczarki o białych kapeluszach i ich nie obieram, tylko dobrze czyszczę pod wodą). Wrzuć je do dużej miski (lub  płytkiego półmiska, w którym podasz danie), polej oliwą, dodaj sól, czosnek, sok  i skórkę z cytryny oraz listki tymianku. 
  3. Makaron ugotowany al dente z grubsza odsącz, pozostawiają na nim trochę wody i przełóż do półmiska z pieczarkami. Ja po prostu przekładam makaron z garnka w którym się gotował do półmiska przy pomocy szczypiec, dzięki czemu zostaje na nim akurat tyle wody, ile trzeba. 
  4. Wszystko starannie wymieszaj. Posyp natką pietruszki, parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem (sporo). Jeszcze raz wymieszaj i zajadaj. 
Makaron najlepszy jest jedzony na świeżo, chociaż ja zabrałam go również następnego dnia do pracy i też był dobry. Robiłam to danie już trzy razy i nigdy się nie zawiodłam. A Wy też spróbujecie?:)
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

10 komentarzy:

  1. Możesz mi powiedzieć z jakiej firmy kupujesz parmezan? Ja ostatnio trafiłam na niedobry i troszkę się zraziłam. Więc teraz wolę dopytać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Parmezan kupuję najczęściej w Lidlu - jest to Grana Padano ze znakiem DOC, a przy tym jest w dobrej cenie. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Korzystam z Pani przepisów już jakiś czas ale ta Pani wypowiedź mnie zadziwiła ... Jak można pisać że Grana Padano to Parmezan?! Grana Padano i Parmigiano Reggiano to różne produkty, mające wiele cech wspólnych, ale począwszy od miejsc gdzie jest wytwarzany, sposób produkcji, po dopuszczalność używania konserwantów to różne produkty.

      Usuń
    3. Rzeczywiście, masz rację, że Grana Padano i Parmigiano Reggiano to dwa różne sery, wytwarzane w innych regionach Włoch - choć jednak na pierwszy rzut oka bardzo podobne i dla Polaka łatwe do pomylenia. Właśnie poczytałam na ten temat i stałam się świadoma tych różnic, dlatego dziękuję za zwrócenie mi na to uwagi :)
      Jednak w kontekście tego przepisu, nie ma znaczenia czy użyjemy sera Grana Padano czy parmezanu. Oba sery tu się sprawdzą.

      Usuń
  2. Nie dość, że ładnie wygląda, to domyślam się, że w smaku jest jeszcze lepsze. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja już chyba 3 raz próbuję utrzymać kolendrę w domu i nie daje rady. nie kupuję jej z marketu tylko na bazarku, w takich większych doniczkach, a mimo tego jak przynoszę ją do domu to mi potem albo usycha, albo więdnie. A tak ją uwielbiam! :<

    p.s przepis wyśmienity - na pewno wykorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że przepis się podoba :) Ja bardzo lubię ten makaron :)

      A co do kolendry, to mam to samo niestety. Staram się ją zjadać jak najszybciej, bo wiem, że inaczej się zmarnuje. Chyba nasz klimat nie jest najlepszy dla kolendry :(

      Usuń
  4. Wyszlo bardzo cytrynowo, ale pysznie. Uzylam zielonej cytryny (bo na Cyprze jeszcze nie sezon) i na pewno sprobuje jeszcze raz z dojrzala, dla porownania :) Dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. P.S. Jak zwykle nie zdazylam zrobic zdjecia, bo wszystko zjadlam :)

      Usuń
    2. Super, że smakowało :) Ja lubię mocno cytrynowy smak, jest taki odświeżający. W praktyce cytryna cytrynie nie równa i pewnie wychodzi różny aromat - dobrze jest więc próbować i dostosować do swoich preferencji :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.