Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą

finansjerki z rabarbarem i biala czekolada

Dzień dobry,
Wiosna to sezon na rabarbar, niezwykły produkt, który choć jest warzywem, znajduje zastosowanie przede wszystkim w deserach. To za sprawą jego wykrzywiającej usta kwaskowatości, która jest wprost stworzona do równoważenia zniewalającej słodyczy ciast.

Nie wiem, czy rabarbar jest popularny w kuchni śródziemnomorskiej, ale natknęłam się na kilka ciekawych przepisów na rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską, które mam zamiar przetestować na blogu.

Jak pierwszy zrobiłam financier (w Polsce zwane uroczo finansjerkami) z rabarbarem i białą czekoladą. Financier to klasyka kuchni francuskiej - karmelowe w smaku ciasteczka przygotowane z dodatkiem mąki migdałowej i beurre noisette, zbrązowiałego masła, zniewalają swym smakiem. Na zewnątrz chrupiące, w środku wilgotne i trochę ciągnące, to jedne z najsmaczniejszych wypieków jakie zrobiłam (mmm.... jem je nawet w czasie pisania tego postu, a co!;)). Kwaśny rabarbar świetnie współgra z ich smakiem, fajnie przełamując maślany aromat (są bardzo maślane) i słodycz białej czekolady. 

Tak więc zapraszam, koniecznie musicie je upiec!

P.s. Finansjerki przygotowałam w ramach wspólnego pieczenia ciast z rabarbarem razem z innymi blogerami. Koniecznie sprawdźcie, co pysznego z rabarbarem upiekli: Bartek,  GinJustinkaMartynosiaMops, Panna Malwinna i  Sianko.


ciasto z rabarbarem i biala czekolada

Biała czekolada - idealna do deserów, o ile nie zjem jej wcześniej

Jedną z moich słabości jest biała czekolada, dlatego lubię dodawać ją do deserów. Albo wyjadać z kuchennej szafki... Choć mój Mąż co jakiś czas przynosi mi z pracy białą czekoladę z przeznaczeniem na ciasto (tak, mój Mąż pracuje w firmie produkującej czekoladę,  szczęściara ze mnie:)), jakoś nigdy nie może ona dotrwać do pieczenia. Znika potajemnie, jakby wyjadały ją elfy lub małe myszki:) I tym razem, gdy zachciało mi się piec finansjerki, musiałam kupić białą czekoladę w sklepie. 

Biała czekolada bardzo dobrze komponuje się ze smakiem owoców, takich jak maliny czy truskawki (koktajl z truskawkami i białą czekoladą - mniam). Jeszcze lepszym kompanem dla niej okazał się nasz dzisiejszy bohater,  rabarbar - gdy już wydaje się Wam, że jesteście przesyceni słodyczą finansjerek, cierpki rabarbar przełamuje tę słodycz i fajnie ożywia smak. Jeżeli nie lubicie zbyt słodkich ciast, możecie pominąć dodatek białej czekolady. 

ciasto rabarbar przepis


Financier - francuskie ciasteczka dla ludzi pieniądza

Financier (po franc. finansista, bankier, kapitalista) w Polsce zostały ochrzczone uroczą nazwą finansjerki (tak mogłyby się nazywać żony finansistów;)). Nie bez powodu ich nazwa kojarzy się z finansami - podobno zostały wymyślone dla francuskich bankierów. Charakterystycznym składnikiem ciasteczek jest beurre noisette, czyli sklarowane, zbrązowiałe masło o orzechowym smaku - to jemu ciasteczka zawdzięczają swój maślano-karmelowy posmak. Ponadto dodaje się do nich mąkę migdałową oraz pianę z białek (w ciasteczkach nie ma żółtek). Takie połączenie składników nadaje ciasteczkom niezwykłych właściwości - na zewnątrz są chrupiące, ale w środku wilgotne i lekko ciągnące. Do tego pięknie pachną orzechami i karmelem.  Te ciasteczka są bez wątpienia eleganckie i niebanalne

Choć po przeczytaniu powyższego opisu przygotowanie financier może wydawać się Wam skomplikowane, naprawdę takie nie jest. Masło trzeba zbrązowić (czyli rozpuścić i trochę pogotować w rondelku), a białka ubić, ale potem wystarczy już wszystko wymieszać w misce łyżką i przelać do foremek. 

Finansjerki tradycyjnie piecze się w specjalnej foremce z prostokątnymi wgłębieniami, dzięki czemu uzyskujemy charakterystyczny kształt sztabek złota. Ale większość z nas nie ma takiej foremki - spokojnie, wystarczy foremka na muffinki. Ciasteczka udały się nawet w mojej foremce w kształcie serduczek, dla której nie mogłam znaleźć zastosowania od Walentynek ( i to z 2 lata temu;). Financier możecie też upiec jako ciasto w podłużnej prostokątnej blaszce, a po upieczeniu pokroić je na plastry, uzyskując w ten sposób tak pożądany kształt sztabek złota.

deser z rabarbarem
Uwagi techniczne:

  • Financier możesz przygotować w tradycyjnej foremce do finansjerek, w foremkach na muffinki, lub w podłużnej prostokątnej formie i następnie pokroić je na plastry, otrzymując kształt sztabek złota.
  • Blaszkę przed nalaniem ciasta dobrze wysmaruj masłem i wstaw do lodówki, dzięki czemu ciasteczka nie będą przywierać do formy. Możesz też wyłożyć foremki papierem do pieczenia.
  • Zamiast mąki migdałowej możesz wykorzystać, np. płatki migdałowe, które wystarczy zmielić robotem kuchennym. Ja tak robię zawsze i świetnie się to sprawdza. 

ciasto z biala czekolada

Financier z rabarbarem i białą czekoladą

na podstawie przepisu z www.sweetashoney.co.nz

porcja ciasta jest duża - starczyło mi na 12 ciasteczek w kształcie serca i 1 foremkę o wymiarach 21 x 11 cm, tak więc możecie zrobić również z połowy porcji

czas przygotowania: 30 min przygotowanie + 30 minut pieczenie

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 135 g przesianej mąki (typ 450 lub 500)
  • 80 g mąki migdałowej (patrz uwagi techniczne)
  • 6 białek jaja
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łodyga rabarbaru, z grubsza obrana i pokrojona na plasterki
  • 1/2 tabliczki białej czekolady, grubo posiekanej
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Wybraną foremkę dokładnie wysmaruj masłem i wstaw do lodówki (lub wyłóż papierem do pieczenia).
  2. W misce wymieszaj cukier puder, mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sól. 
  3. Przygotuj zbrązowione masło - masło pokrój na kawałki, włóż do rondelka i powoli rozpuść. Gdy tylko masło się rozpuści, zacznij je mieszać trzepaczką, aby powstała emulsja. Gdy masło zacznie wrzeć, zwiększ ogień do średniego-dużego i co jakiś czas mieszaj trzepaczką, aby się nie przypaliło. Gotowe masło powinno nabrać brązowego koloru - wtedy od razu zdejmij je z ognia, aby się nie spaliło. Przygotowanie zbrązowionego masła zajęło mi jakieś 10 minut - masło długo jest żółte, a potem w jednej chwili robi się brązowe, dlatego bądź uważny i nie zostawiaj rondelka bez nadzoru. Gotowe masło przecedź przez podwójnie zwiniętą gazę ułożoną na sitku i dodaj do suchych składników jeszcze gorące. Wymieszaj.
  4. Lekko ubij białka - nie na sztywno, tylko do momentu uzyskania "lekkiej chmurki". Dodawaj białka do masy w trzech porcjach - za każdym razem wmieszając je w ciasto łyżką. Gotowe ciasto jest rzadkie, gładkie i nieco ciągnące.
  5. Gotowe ciasto przelej do wybranej formy/foremek na grubość 2-3 cm. Foremki na muffinki wypełnij w 1/2-3/4 wysokości, bo jeszcze będziesz dodawać rabarbar.
  6. Powtykaj w ciasto kawałki rabarbaru i czekolady (możesz też dodać białą czekoladę do ciasta na etapie 4., po wmieszaniu białek). Wstaw formę do piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Gotowe ciasteczka powinny mieć brązową skórkę, ale mogą Wam się wydawać w środku nieco za miękkie, jednak w czasie stygnięcia trochę stwardnieją.
  7. Gotowe financier wystudź i posyp cukrem pudrem. Są pyszne nawet na 2-3 dzień, ale wątpię by dotrwały tak długo. Smacznego:)
placek z rabarbarem

Rabarbalove
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

14 komentarzy:

  1. Będę je piec, zakochałam się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten przepis, to jedno z najsmaczniejszych ciast jakie zrobiłam:)

      Usuń
    2. Właśnie siedzą w piekarniku, już się nie mogę doczekać :)

      Usuń
    3. Super, że je przygotowałaś:) I jak wyszły? Mam nadzieję, że pysznie:)

      Usuń
    4. Wyszły bajeczne - piekłam je już dwa razy :)

      Usuń
    5. Bardzo się cieszę:) Ja planuję powtarzać ten przepis z różnymi owocami:)

      Usuń
  2. Wyglądają bajecznie i na pewno tak smakują, dzisiaj będę o nich śnić :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Financier smakują świetnie - maślano-karmelowo i do tego są takie apetycznie wilgotne. Również pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Wspaniałe, wyglądają naprawdę wykwintnie. Kolejny raz widzę dodatek migdałów (mąki migdałowej) - muszę wypróbować to połączenie z rabarbarem. Pozdrawiam. Do następnego wspólnego pichcenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, warto je upiec. Ja też wykorzystuję mąkę migdałową od niedawna (a właściwie zmielone płatki migdałowe), okazuje się, że są często wykorzystywane w kuchni śródziemnomorskiej. Pozdrawiam, fajnie gotowało się w takim dużym i zacnym gronie:)

      Usuń
  4. Uwielbiam rabarbar! pysznie, to wygląda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo elegancko :) Na pewno znakomicie smakują, uwielbiam ciasta wilgotne w środku :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.