Grzanki śródziemnomorskie - moje "coś pysznego z niczego"


Dzień dobry,

Zjadłbym coś pysznego... - czy Wy też czasem słyszycie takie wołania?:)

"Wadą" tego, że gotuję dużo i to najczęściej "jakieś fikuśne dania" jest to, że moi bliscy przestają zadowalać się zwykłą kanapką. Mój Mąż czasem przychodzi do kuchni, zagląda do lodówki, rozgląda się po szafkach i marudzi, że zjadłby coś pysznego, a tu tylko zwykła szynka, chleb i ser... Zerka przy tym w moją stronę, licząc, że wyczaruję coś z niczego.

I przyznam się, że wcale mnie to nie złości, lecz lubię takie chwile:) Prośba mojego Męża stanowi dla mnie wyzwanie, które pobudza moja kulinarną wyobraźnię i kreatywność. Powstają wtedy dania proste w przygotowaniu i ze składników, które mam pod ręką, ale według mojego Męża właśnie wtedy przygotowuję najsmaczniejsze jedzenie. Odejście od książek kucharskich i kierowanie się swoim kulinarnym instynktem się opłaca.

I tak pewnego sobotniego poranka mieliśmy ochotę na smaczne i ciepłe śniadanie, a w lodówce nie było jajek (to nasz kluczowy weekendowy składnik śniadań). Mój Mąż wypowiedział hasło-klucz "zjadłbym coś pysznego", a ja zaczęłam kombinować. Pomyślałam o grzankach z serem, ale znowu ketchup? I wtedy wpadłam na pomysł, aby przygotować prosty farsz z kilku składników, które mam zawsze pod ręką- cebuli, chilli, czosnku i oliwek, które związałam przecierem pomidorowym. Farsz przykryłam pierzynką z żółtego sera i zapiekłam w piekarniku. Powstała pyszna grzanka bardzo przypominająca w smaku pizzę. 

Na bazie poniższego przepisu możecie przygotować również pizzerinki - wystarczy wyciąć z ciasta chlebowego lub francuskiego krążki przy pomocy szklanki, posmarować farszem i posypać startym serem. Na pewno wypróbuję ten pomysł przy okazji jakiejś imprezy dla znajomych. 


Grzanki śródziemnomorskie

przepis własny
na 4 grzanki
czas przygotowania: 15 min.

Składniki:
  • 4 kromki chleba, np. ciabatty
  • oliwa
  • 1 cebula pokrojona w półplasterki
  • 1 łagodna chilli, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • garść czarnych oliwek bez pestek, posiekanych
  • sól, suszone oregano
  • 4 plastry żółtego sera lub 80-100 g startej mozzarelli
Przygotowanie:
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Ma małej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, chilli, i czosnek i smaż na średnim ogniu przez 5 minut, po czym dodaj oliwki i przecier pomidorowy. Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i suszonym oregano. Warzywa powinny być miękkie, a całość dobrze połączona z przecierem.
  2. Kromki chleba skrop oliwą i rozłóż na nich aromatyczne nadzienie. Na wierzchu ułóż plastry sera lub posyp serem startym na grubych oczkach tarki Zapiekaj w piekarniku przez 2-3 minuty, aż ser się roztopi. Smacznego!

Co do kanapki?
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

3 komentarze:

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.