Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami. Doskonały do ryb.


Dzień dobry,
Pamiętacie moje kiszone cytryny? Został mi jeszcze jeden słoik, który przechowuję w lodówce i wstrząsam zawsze, gdy mi się przypomni.

Jakiś czas temu wymyśliłam świetny sos czosnkowy z dodatkiem skórki z kiszonej cytryny. Organizowaliśmy dla znajomych imprezę hamburgerową i szykowałam dla nich różne sosy. Kiszone cytryny zamrugały do mnie z kuchennej szafki, więc postanowiłam dodać trochę do sosu czosnkowego zamiast soku z cytryny i zobaczyć co z tego wyjdzie.

I wyszło smacznie:) Kiszone cytryny nadają daniu intensywny cytrusowy aromat i nutkę "kiszenia", niczym kiszone ogórki. Dobrze skomponowały się z wegańskimi burgerami, które wtedy podałam.

Dziś prezentuję Wam udoskonaloną recepturę sosu, uzupełnioną o kapary i koperek. W takiej odsłonie przypomina mi nieco sławny sos tatarski. 

Jeżeli nie macie kiszonych cytryn, nie przejmujcie się. Możecie je zastąpić dodając do sosu sok i skórkę z 1/2 świeżej cytryny. 

Do czego pasuje taki sos?

Cytryna i kapary to dobrzy przyjaciele ryb, dlatego możesz śmiał podać ten sos do wszystkich rybnych potraw: ryby grillowanej, pieczonej, kotlecików rybnych czy rybnych burgerów. Spróbujcie również, jak będzie smakował z zimnymi wędlinami oraz jako sałatkowy dressing (np. do surówki z marchewki). 

W tle pity z grillowaną rybą i surówką z marchewki i kopru włoskiego. Przepis niedługo:)


Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami

przepis własny
czas przygotowania: 10 min. + 30 min. chłodzenie w lodówce

Składniki:
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka z 1/4 kiszonej cytryny (lub skórka i sok z 1/2 cytryny)
  • 1 łyżka kaparów
  • garść posiekanego koperku
  • sól
Przygotowanie:
  1. Skórkę z kiszonej cytryny drobno posiekaj. Kapary przesiekaj grubo nożem. 
  2. Jogurt przełóż do miseczki. Dodaj majonez, rozgnieciony w prasce ząbek czosnku, skórkę z kiszonej cytryny, koperek i kapary. Wymieszaj, dopraw solą do smaku.
  3. Odstaw do lodówki na 30 min., aby smaki się przegryzły. 
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

3 komentarze:

  1. Majonez chyba nie należy do produktów wegańskich, nie mylę się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, majonez nie należy do produktów wegańskich, podobnie jak użyty w dipie jogurt. Ale przepis nie jest przepisem wegańskim i nigdzie nie został tak przeze mnie oznaczony. W poście piszę, że podałam go znajomym do burgerów wegańskich, ale chodziło mi o burgery (z cieciorki i marchewki), a nie o dip. Moi znajomi nie są weganami, ja również nie jestem. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Właśnie stąd zamieszanie. Sam nie jestem weganem, jednak trochę mnie zdziwił majonez w sosie podanym do dania wegańskiego.
      Pozdrawiam

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.