Dzień dobry,
Ciasto filo jest bardzo chrupiące (nie zapomnijcie więc podać gościom serwetki, gdyż cygara będą się kruszyć), a nadzienie przyjemnie słone, co tworzy z tego dania idealną przekąskę do piwa (nie jest to tradycyjne połączenie, ale jakże udane;) Jeszcze lepiej będą smakować, gdy podacie je z sosem z pieczonych pomidorów – subtelna gra smaku słonego, kwaśnego (ocet balsamiczny z sosu) oraz pikantnego – dla mnie to najlepsze połączenie z możliwych.
Sigara böreği tradycyjnie przygotowuje się z ciasta o nazwie yufka, które jest po prostu tureckim ciastem filo, aczkolwiek spotkałam się również ze stwierdzeniem, że jest on wcześniejszą formą filo. Do cygar najczęściej wykorzystuje się yufkę pokrojoną na duże trójkąty, jak na zdjęciu poniżej. Z pewnością ułatwia to pracę, gdyż odchodzi nam wycinanie płatów. Jeżeli chcielibyście spróbować zrobić böreği z ciastem yufka, to szukajcie go w sklepach z produktami arabskimi. Ja przygotowałam je z ciastem filo, które bardzo dobrze zastępuje yufkę i jest lepiej dostępne.
Ciasto francuskie otrzymuje się poprzez umiejętne składanie i wałkowanie ciasta z masłem, dzięki czemu w gotowym produkcie otrzymujemy wiele warstw ciasta przedzielonych cieniutkimi warstwami masła. Ciasto filo to pojedynczy cienki arkusz, który dopiero w czasie przygotowywania potrawy smarowany jest tłuszczem i \”sklejany\” w kilka warstw. Tak, czy inaczej, w czasie pieczenia w wysokie temperaturze tłuszcz powoduje odseparowanie poszczególnych płatów ciasta i powstaje charakterystyczna zarówno dla ciasta francuskiego, jak i filo wielowarstwowa struktura.
Wadą ciasta filo jest to, że szybko wysycha, dlatego warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami odnośnie tego jak się z nim obchodzić zanim zabierzecie się do gotowania.
- Jeżeli używacie ciasta mrożonego, przed użyciem należy rozmrozić je w lodówce. Moje ciasto potrzebowało na to 2 godzin. W czasie rozmrażania opakowanie powinno pozostać zamknięte.
- Przygotujcie sobie wcześniej wszystkie potrzebne składniki, jak np. tu nadzienie do cygar. Dopiero wtedy otwórzcie ciasto.
- Nie dotykajcie ciasta mokrymi rękoma, jest naprawdę cieniutkie i mogłoby rozmięknąć.
- Następnie wyjmijcie ciasto z opakowania, rozwińcie arkusze i rozłóżcie je na arkuszu papieru do pieczenia lub papieru ochronnego, w który były zawinięte. Przykryjcie je drugim arkuszem papieru do pieczenia oraz wilgotnym ręcznikiem kuchennym. Dzięki temu wasze ciasto nie wyschnie i będziecie mogli spokojnie pracować.
- Wyciągajcie tylko jeden arkusz na raz i dbajcie o to, aby pozostałe były przykryte.
Zaletą ciasta filo z kolei jest to, że nawet jeśli arkusz ciasta trochę nam się porwie w czasie przygotowań, z uwagi na wiele warstw ciasta i fakt zawijania wypieku, rozerwanie nie będzie widoczne w finalnym daniu.
Czytelników znających angielski zapraszam do przeczytania całości wskazówek dotyczących obchodzenia się z ciastem filo.
przepis z książki Vegetarian Mediterranean Cooking, Beverley Jollands
na 10 sztuk
czas przygotowania: 30 minut + 20 min pieczenie
Składniki:
- 250 g sera feta, pokruszonego
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- po 2 łyżki posiekanych świeżych ziół: natki pietruszki, koperku i mięty (w sumie 6 łyżek świeżych ziół, możesz użyć innych)
- 10 arkuszy ciasta filo, o wymiarach ok. 30 x 18 cm, rozmrożonych, lub 10 trójkątnych płatów ciasta yufka
- 75 g rozpuszczonego masła lub oliwy do smarowania płatów ciasta (ja użyłam oliwy)
- czarny pieprz
1. W misce wymieszaj ser feta, gałkę muszkatołową oraz świeże zioła. Dopraw pieprzem do smaku i dobrze wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C.
2. Wyjmij ciasto filo z opakowania, rozwiń rulon i umieść na arkuszu papieru do pieczenia. Przykryj kolejnym arkuszem papieru oraz wilgotną kuchenną ściereczką. Wyjmuj arkusze ciasta pojedynczo i dbaj, aby pozostałe pozostały przykryte, dzięki temu nie wyschną. Przygotuj sobie rozpuszczone masło lub oliwę w miseczce oraz kuchenny pędzel.
3. Wyjmij 1 arkusz ciasta i ułóż na blacie kuchennym przykrytym papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzla posmaruj ciasto masłem lub oliwą, po czym przykryj go kolejnym arkuszem ciasta, który również posmaruj masłem lub oliwą po wierzchu (do tego celu można również wykorzystać oliwę w spreju). Jeżeli nie wiecie, jak to zrobić, zajrzyjcie do filmu, który zamieściłam powyżej.
4. Przekrój tak przygotowany arkusz ciasta wzdłuż na pół, otrzymując dwa arkusze o wymiarach ok. 30 x 9 cm. (arkusze, które kupiłam w Almie miały większe wymiary ok. 40 x 27 cm., dlatego każdy z nich rozdzielałam wzdłuż na 3 części).
5. Nałóż po 1 łyżeczce farszu na podstawę każdego z uzyskanych 2-3 płatów ciasta, w odległości ok. 1 cm. od krawędzi. Zawiń do środka boki długiego płata, a następnie zakryj farsz brzegiem ciasta. Zroluj ciasto uzyskując kształt cygara (patrz zdjęcie poniżej). Końcówkę ciasta zmocz masłem lub olejem, zaklej i odłóż zlepieniem do dołu na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Posmaruj gotowe cygara po wierzchu większą ilością masła lub oliwy i wstaw do piekarnika na 20 minut. Gotowe ciasto powinno być złote i chrupiące. Sigara Böreği najlepiej smakują na ciepło z sosem z pieczonych pomidorów.