Kiełbasa chorizo smażona z papryką i cebulką


Dzień dobry,
Chorizo to moja ulubiona kiełbasa, więc sama nie wiem, jak to się stało, że dopiero dziś wstawiam na bloga przepis z jej wykorzystaniem. Ta hiszpańska królowa wędlin idealnie nadaje się do smażenia, w czasie którego oddaje trochę swojej paprykowej dobroci innym składnikom. Ma złożony, wyrazisty smak, który dobrze prezentuje się w prostych daniach. Trochę cebuli, paseczki słodkiej papryki i drobinki papryki chilli, ot, to wszystko czego potrzeba, aby wyczarować z jej udziałem wspaniały posiłek. Chętnie przygotowujemy z Mężem takie danie na śniadanie lub kolację. Koniecznie podaję je z chlebem, gdyż wycieranie talerza z pomarańczowego sosu to mój ulubiony moment :) 


Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa produkowana z wieprzowiny. Swój charakterystyczny czerwony kolor zawdzięcza sporemu dodatkowi suszonej papryki pimenton, zazwyczaj wędzonej, która nadaje jej ostrego bądź łagodnego smaku zależnie od rodzaju papryki. Możemy wyróżnić kilka typów chorizo, różniących się stopniem zmielenia, rasą świń, z których została wykonana, średnicą, metodą przygotowania oraz przeznaczeniem. Tego typu kiełbasy popularne są również w Portugalii, gdzie znane są pod nazwą chouriço. 


W Polsce chorizo staje się coraz bardziej popularne i widuję je obecnie w wielu sklepach. Niestety nie zawsze jest dobrej jakości (czasem to po prostu chorizo-podobne suche salami). Kupując chorizo zawsze weźcie pod uwagę, do czego zamierzacie je wykorzystać. Niektóre są surowe (chorizo fresco - rzadko dostępne), nie nadające się do spożycia bez obróbki termicznej. Chorizo plasterkowane możecie położyć na kanapce, grzankach czy pizzy. Ale do celów kulinarnych szukajcie chorizo w pętku, dość tłustego i mięsistego, jego pikantność zależy już od Waszych preferencji. 

Ja preferuję mocno pikantne i mięsiste dojrzewające Chorizo Sarta, które widzicie na dzisiejszych zdjęciach. Świetnie się smaży, wytapiając przy tym apetyczny paprykowy tłuszczyk, ale uwielbiam je także na surowo. Zamawiam je w sklepie internetowym www.hiszpania-portal.pl, który specjalizuje się w hiszpańskich produktach regionalnych. Sprzedawane w nim chorizo jest naprawdę wysokiej jakości. Chorizo można długo przechowywać, dlatego ostatnio zamówiłam aż trzy pętka (większość zjedzona;P).

Kiełbasa chorizo smażona z papryką i cebulką

przepis własny
na 2 porcje

Składniki:
  • 1/2 pętka kiełbasy chorizo (ok. 120 g)
  • 1-2 cebule (białe lub czerwone)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli (lub wg uznania)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do przybrania
dodatkowo: świeży chleb

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Po chwili z chorizo powinien zacząć wytapiać się aromatyczny pomarańczowy tłuszcz. Ewentualnie, jeżeli będzie go zbyt mało, możesz dodać trochę oliwy.
  2. Cebule pokrój w piórka, a paprykę w paski i dorzuć na patelnię. Chilli posiekaj, możesz usunąć wcześniej pestki, wtedy potrawa będzie łagodniejsza. Dodaj chilli do pozostałych składników i przemieszaj. Smaż całość ok. 10-15 minut na średnim ogniu, aż kiełbasa się przysmaży i warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Posyp posiekanym szczypiorkiem i koniecznie podawaj ze świeżym chlebem, którym będziesz wycierać aromatyczny paprykowy tłuszcz. 
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

2 komentarze:

  1. Piękna zachęcająca czerwień

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chorizo i dania z jej wykorzystaniem :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.