Cypryjskie kanapki z grillowanym serem halloumi


Dzień dobry,
Zgodnie z zapowiedzią, dziś zapraszam Was na fantastyczne kanapki z grillowanym serem halloumi i sosem z czarnych oliwek - tradycyjny przepis z Cypru. Lekki, kolorowy i zdrowy domowy fast food, pełen świeżych warzyw i ziół. Prosty i ekspresowy. Na lunch, na imprezę, dla dzieci.
Niech wystarczającą rekomendacją dla przygotowania tych kanapek będą dla Was słowa mojego Męża:
- Jeżeli taki fast food podaje się na Cyprze, to ja chcę lecieć na Cypr! :)

Co to jest halloumi?

Halloumi to ser z mleka koziego lub owczego (lub ich mieszanki) - duma narodowa Cypryjczyków, bardzo ważny element ich narodowej kuchni i najbardziej znany produkt eksportowy wyspy. Cypryjczycy z tureckiej części wyspy nazywają go hellim. Podobno halloumi nadal powszechnie przygotowuje się w domach, czym od setek lat zajmują się kobiety, które przekazują sobie recepturę z pokolenia na pokolenie. Jakkolwiek brzmi to dziwnie, to wyczytałam, że widok serów suszących się na dworze w skarpetkach lub rajstopach jest codziennością.

Niektórzy porównują halloumi do włoskiej mozzarelli i rzeczywiście sery przygotowuje się w podobny sposób, jednak używa się innego rodzaju mleka. Do produkcji halloumi wykorzystuje się ponadto podpuszczkę, sól i suszoną miętę. Gotowy ser jest zwarty, lekko słony. Mięta, oprócz nadawania smaku, miała chronić go w przeszłości przed zepsuciem, dzięki swoich antybakteryjnym właściwościom. Ser halloumi można jeść na surowo, ale najlepiej smakuje grillowany, smażony czy roztopiony na wierzchu zapiekanki. 

Halloumi jest popularny na Cyprze, w Grecji i krajach Lewantu (czyli wschodniej części Morza Śródziemnego). W Polsce można go kupić w sklepach z greckimi produktami. Ser wykorzystany przeze mnie do kanapek przywiozłam z Grecji, a ostatnio udało mi się kupić halloumi z chilli w czasie Targów Natura Food (relacja - klik).

Cypryjskie kanapki

Kanapki z grillowanym halloumi i różnymi dodatkami sprzedaje na Cyprze większość tawern. Do ich przygotowania wykorzystuje się zazwyczaj okrągłe, grube placki chlebowe (składane na pół, jak tutaj - klik), dla których chlebki pita będą stanowić świetny zamiennik. Niektóre kanapki podaje się z wytwarzaną na Cyprze wędzoną szynką wieprzową - lountza.


Sos na bazie czarnych oliwek, wykorzystany w przepisie, okazał się fantastyczny - bardzo aromatyczny (przypomina prowansalską tapenadę), świetnie podkreśla smak halloumi i warzyw. Warto przygotować większą jego ilość - można go przechowywać w lodówce w słoiczku i zużywać jako sos sałatkowy lub do smarowania kanapek. Pewnie kawałek rybki czy mięska również nie obraziłyby się, gdyby je dosmaczyć takim sosem.

Halloumi jest stworzone do grillowania - jest zwarty, troszkę gumowaty i włóknisty, ale dzięki temu nie rozpływa się na patelni jak inne sery, tylko apetycznie przyrumienia. Zawdzięcza to wysokiej temperaturze topnienia. Jeżeli nie możecie kupić halloumi, spróbujcie zastąpić go oscypkiem, który również bardzo dobrze się grilluje. Myślę, że takie kanapeczki z oscypkiem będą smakować świetnie.

Nie pomijajcie dodatku świeżej bazylii do tych kanapek - bazylia niesamowicie odświeża i dopełnia ich smak.

Cypryjskie kanapki z grillowanym serem halloumi - przepis


przepis ze strony www.cyprusfoodndrinks.com
dla 2 osób

Składniki:

  • 1 opakowanie sera halloumi (250 g)
  • 2 chlebki pita
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 pomidor pokrojony na plasterki
  • 1 czerwona cebula pokrojona na cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki liści bazylii 
Przygotowanie:
  1. Halloumi pokrój na 8 plastrów i osusz papierowym ręcznikiem. Przekrój pity na pół. 
  2. Zmiksuj chilli, czosnek, oliwę, sok z cytryny i oliwki i posmaruj powstałym sosem wnętrze pit.
  3. Rozgrzej mocno patelnię grillową. Grilluj halloumi na suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony, aż ser się zrumieni i uzyskasz na jego powierzchni charakterystyczne ślady grilla. Do przewrócenia sera na drugą stronę najlepiej użyć kuchennych szczypiec :)
  4. Ugrillowany ser włóż do chlebków pita (po 2 plastry na 1 połówkę chlebka), dodaj plastry pomidorów, wstążeczki cebuli oraz liście bazylii. Możesz doprawić solą i pieprzem, ale mi wydało się to zbędne (pamiętaj, że ser jest słony). Chwyć do ręki i zjadaj od razu! Smacznego :)
Dla ciekawych więcej informacji na temat halloumi: www.cyprusfoodndrinks.com
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Są też rewelacyjne w smaku, także serdecznie polecam:)

      Usuń
  2. Robie sobie czasem takie pity na weekendowe sniadanie, tylko pity wczesniej podpiekam. Patent na paste oliwkowa wykorzystam. Mam niemal staly dostep do hallumi, sprzedaje go Cypryjczyk wlasne pod nazwa hellim. Wpisz sobie w googla Yusuf Suleyman sery, bo ponoc mozna kupc tez. wysylkowo. Ma tez profil na faceboku, swego czasu mozna bylo obejrzec zdjecia miejsca gdzie powstaja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki Thiesso za info o halloumi. Nie jest wcale go łatwo kupić, sprawdzę Twojego dostawcę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.